Fibromyalgiepijn kan verband houden met disfunctie van het ruggenmerg, vinden onderzoekers

Volgens een studie met de titel “Verlengde stille huidperiode bij fibromyalgie suggereert centrale sensitisatie als pathogenese” en gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One, kan disfunctie in de verwerking van het ruggenmerg verantwoordelijk zijn voor pijn bij patiënten met fibromyalgie (FM) .

Naast andere bijwerkingen wordt fibromyalgie vertegenwoordigd door chronische wijdverspreide pijn, maar de oorzaak die verantwoordelijk is voor chronische pijn bij FM is nog steeds onduidelijk. Een recente studie heeft aangetoond dat voor de pathogenese van fibromyalgie centrale pijnversterking de sleutel is, FM-pathogenese, ook wel bekend als “centrale sensibilisatie”, is een proces dat wordt gekenmerkt door meer pijn en behandeling. sensorisch in het ruggenmerg en de hersenen.

De Skin Silence Period (CSP), een spinale reflex die wordt beïnvloed door A-delta huidafferenten die worden gebruikt om het pijnbeheer in het centrale en perifere zenuwstelsel te beoordelen, tussen patiënten met FM en normale gezonde controles hebben vergeleken door onderzoekers. Het aantal geanalyseerde mensen was 24 patiënten met fibromyalgie (gediagnosticeerd volgens het classificatiesysteem van het American College of Rheumatology van 1990) en 24 gezonde controles van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. CSP werd gecontroleerd vanaf de abductor pollicis brevis-spier die aanwezig is in de hand tussen de pols en de basis van de duim met behulp van standaard elektro-diagnostische apparatuur, evenals patiëntparameters waarin statistische informatie, nummer gevoelige punten,

Deze resultaten suggereren dat fibromyalgie in het centrale zenuwstelsel verband houdt met een disfunctie van de mechanismen van pijnmodulatie. Bovendien was er volgens het onderzoek van de onderzoekers geen verband tussen PSC en klinische parameters zoals VAS-score, K-FIQ-score, leeftijd en lengte, die vragen oproepen over de of PSC al dan niet wordt gebruikt om de ernst van de ziekte te onderzoeken. In feite wijzen de onderzoekers erop dat verder onderzoek nodig is om de relatie tussen PSC-parameters en klinische informatie verder te beoordelen.

De auteurs schrijven in hun rapport: “Concluderend kan disfunctie van supraspinale controle verantwoordelijk zijn voor pijn bij FM, wat verder bewijs levert dat centrale sensibilisatie de basis is van ziektepathogenese.”

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *