Inzicht in de pathofysiologie van fibromyalgie

  • Centrale pijnbehandeling
  • Defecte blokkering van pijnsignalen
  • Verandering in opioïde receptoren
  • Verhoging van stof P
  • Meer activiteit in pijngevoelige delen van de hersenen
  • Gebrek aan pijnvermindering met positieve emotionele beelden
  • De oorzaken
  • Genua
  • Milieutriggers
  • Andere verklaringen
Het menselijk brein

We weten dat fibromyalgie (FM) chronische wijdverspreide spierpijn veroorzaakt, maar het “waarom” achter deze pijn is onbekend. Nog verwarrender, hoewel de pijn er zeker is, zijn de spieren van mensen met FM normaal, zonder tekenen van ontsteking of beschadiging. Natuurlijk is pijn zonder zichtbare schade moeilijk te begrijpen en te behandelen, en daarom wordt fibromyalgie jarenlang ten onrechte als een psychische ziekte beschouwd.

In de loop van de jaren, toen onderzoekers zich verdiepten in de fysiologie van FM, ontdekten ze dat fibromyalgie een chronische pijnstoornis is die wordt gekenmerkt door centrale sensibilisatie of aangepaste pijnbehandeling.

Aangepaste “centrale” pijnbehandeling

Centrale sensibilisatie betekent dat uw centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit uw hersenen en ruggenmerg, pijn anders verwerkt (op een meer ‘gevoeliger’ manier). Mensen met FM interpreteren pijnlijke stimuli, zoals hitte of druk, bijvoorbeeld als pijnlijk op lagere niveaus dan mensen zonder de aandoening. Ze ervaren deze sensaties ook als pijnlijker (grotere intensiteit) dan mensen zonder FM.

Er zijn verschillende mechanismen die dit idee ondersteunen om abnormale pijn bij fibromyalgie te behandelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Defecte blokkering van pijnsignalen

Als bij gezonde mensen een pijnlijke prikkel wordt gevoeld, signaleren de hersenen de afgifte van endorfines (uw “natuurlijke opioïden” of “feelgood-chemicaliën”), die de verdere overdracht van gezondheidssignalen blokkeren. pijn. Maar bij mensen met FM is dit pijnverlichtingssysteem defect.

Met dit defecte systeem is er niet alleen een gebrek aan “pijnremmende” signalen, maar is het onmogelijk om repetitieve niet-pijnlijke sensorische stimuli te blokkeren. Een gezond persoon zou bijvoorbeeld het aanhoudende, pijnloze tikken met een potlood op de hand elimineren, terwijl een persoon met FM het tikken zou blijven voelen. Dit suggereert een onvermogen om irrelevante sensorische informatie uit de omgeving te filteren. 

Verandering in opioïde receptoren

Veranderingen in het aantal opioïde receptoren zijn gemeld bij mensen met FM, met name een afname van het aantal dat in de hersenen wordt aangetroffen. Uw opioïde receptoren zijn de gastheren waar endorfines zich aan binden. Met deze reductie zijn de hersenen van een persoon minder gevoelig voor endorfine, evenals voor opioïde pijnstillers zoals Vicodin (hydrocodon / paracetamol) en Percocet (oxycodon / paracetamol).

Verhoging van stof P

Mensen met FM blijken een hoog gehalte aan stof P in hun cerebrospinale vloeistof (de heldere vloeistof die uw ruggenmerg baadt) te hebben. Stof P is een chemische stof die vrijkomt wanneer een pijnlijke stimulus wordt gedetecteerd door uw zenuwcellen. Specifiek is stof P betrokken bij de pijngrens, dat is wanneer een gevoel pijnlijk wordt. Hoge concentraties stof P kunnen helpen verklaren waarom de pijndrempel laag is bij mensen met fibromyalgie.

Meer activiteit in pijngevoelige delen van de hersenen

Geavanceerde beeldvormingstests voor de hersenen, zoals functionele magnetische resonantie (fMRI), tonen aan dat bij fibromyalgie de activiteit groter is dan normaal in gebieden van de hersenen die pijn lijden. Dit suggereert dat pijnsignalen de hersenen bombarderen of dat de hersenen de pijnsignalen van het lichaam abnormaal verwerken.

Gebrek aan pijnvermindering met positieve emotionele beelden

Een kleine studie in het tijdschrift  Pain,  waaraan 16 mensen met fibromyalgie en 16 gezonde deelnemers deelnamen, ontdekte dat deelnemers met FM, in tegenstelling tot gezonde deelnemers, geen vermindering van pijn vertoonden wanneer ze ervoeren pijnlijke handprikkels, naast het bekijken van positieve plaatjes. Dit suggereert een abnormaal verband tussen de perceptie van pijn en emotie.

Oorzaken van gewijzigde pijnbehandeling

Deskundigen vermoeden dat fibromyalgie een abnormale pijnverwerkingsstoornis is en zijn van mening dat een interactie tussen iemands genen en een of meer blootstellingen aan de omgeving centrale sensibilisatie veroorzaakt. Het is daarom wat de ontwikkeling van FM en / of andere “centrale” pijnstoornissen zoals migraine of prikkelbare darmsyndroom bevordert.

Genua

In termen van genen is er nog geen “fibromyalgie-gen” (of reeks genen) om te testen, maar wetenschappers werken er hard aan om genen te vinden die betrokken zijn bij pijnbehandelingspaden die verband houden met pijn. fibromyalgie. Dit kan experts uiteindelijk helpen om specifieke gerichte behandelingen voor FM te creëren.

Milieutriggers

Het is niet bekend welke milieublootstellingen aan FM zijn gekoppeld. Het is mogelijk dat een infectie, zoals een virale ziekte of de ziekte van Lyme, of emotioneel of lichamelijk trauma de oorzaak is van de ontwikkeling van FM bij genetisch gevoelige mensen.

Andere verklaringen

Houd er rekening mee dat, hoewel een veranderd ‘kernproces’ de kern van fibromyalgie lijkt te zijn, er wordt aangenomen dat andere factoren bijdragen aan de pijn van FM, zoals een slechte slaapkwaliteit, mogelijke hormonale stoornissen en problemen. perifere pijn, zoals myofasciale triggerpoints of osteoartritis, die chronische pijn veroorzaken of daaraan bijdragen.

Een woord van Verywell

Als u (of een geliefde) fibromyalgie heeft, kunt u er zeker van zijn dat uw fysieke pijn en verhoogde pijngevoeligheid echt is. Het zit niet in je hoofd, maar is eerder een gevolg van de manier waarop je centrale zenuwstelsel pijn verwerkt.

Deskundigen blijven de biologie van fibromyalgie ontdekken en begrijpen en hoe het zich ontwikkelt, voel je dan vrij om te weten dat je niet de enige bent. Daarnaast zijn er therapieën beschikbaar om uw pijn te verzachten en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Lijd niet in stilte. Neem contact op met mensen zoals u en uw arts.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *