Effect van serotonine op bloedvaten bij fibromyalgie en CVS

Door Adrienne Dellwo

We horen veel over lage serotonine bij fibromyalgie (FMS) en chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS), en het is meestal gerelateerd aan zijn functie als neurotransmitter (chemische boodschapper in de hersenen). Serotonine wordt echter ook over de hele wereld bezet. rest van je lichaam als een hormoon. Aangenomen wordt dat de algemene deregulering van serotonine ook een van deze aandoeningen is, en het zou kunnen bijdragen aan veel van onze overlappende symptomen en aandoeningen.

De naam   serotonine   is gerelateerd aan   serum,   dat een bestanddeel is van bloed. Dit komt omdat de eerste bekende functie was om de bloedvaten te verkleinen. Onderzoekers merkten onregelmatigheden in de bloedstroom op onder deze twee omstandigheden:

  • Bij FMS toont onderzoek abnormale bloedstroompatronen in de hersenen aan, met meer dan normaal in sommige gebieden en minder dan normaal in andere. We kennen de specifieke effecten niet, maar onderzoekers weten wel dat de bloedstroom een ​​aanzienlijke invloed heeft op de hersenfunctie.
  • Ook bij het fibromyalgiesyndroom theoretiseren sommige onderzoekers dat de vreselijke brandende pijnen die we ervaren te wijten zijn aan ischemie (verminderde bloedstroom), wat in feite betekent dat het gebied ‘in slaap valt’ en dan die pijnlijke spelden en naalden ontvangt. wanneer het bloed, en dus het gevoel, terugkeert. .
  • Bij ME / cvs en in mindere mate bij FMS heeft enig onderzoek een laag bloedvolume aangetoond, wat resulteert in een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in cellen. Stel je voor dat je op grote hoogte bent en het moeilijk hebt om op adem te komen. Stel je nu voor dat je de hele dag ook niet hebt gegeten. Dit is waar elke cel in je lichaam doorheen kan.

Op dit moment hebben we geen onderzoek naar de mogelijke relatie tussen serotoninedisfunctie en deze specifieke onregelmatigheden, maar het is zeker een verband dat logisch lijkt.

De relatie tussen serotonine en fibromyalgie wordt niet volledig begrepen, maar lijkt redelijk eenvoudig. Dit is niet het geval voor ME / CVS. Dit is een gebied waar we de condities apart moeten bekijken.

Fibromyalgie en serotonine

Een van de meest consistente bevindingen bij FMS is een laag serotoninegehalte. Het is mogelijk dat ons lichaam niet genoeg produceert, dat ze het niet op de juiste manier gebruiken, of beide. Velen van ons worden geholpen door het supplement 5-HTP (tryptofaan), dat ons lichaam gebruikt om serotonine aan te maken. Sommigen van ons worden geholpen door voedingsmiddelen die serotonine verhogen. De meeste medicijnen die worden gebruikt om ons te behandelen, veranderen de manier waarop onze hersenen serotonine gebruiken om het beter beschikbaar te maken.

Lage serotoninespiegels zijn ook gekoppeld aan migraine, die als een gerelateerde aandoening wordt beschouwd. Bij migraine zorgt een laag serotoninegehalte ervoor dat de bloedvaten verwijden (wijd open), wat een ontsteking van de omliggende weefsels veroorzaakt. Dit zorgt voor veel druk en resulteert in een kloppende pijn. FMS-pijn is niet precies hetzelfde als migrainepijn, maar er wordt getheoretiseerd dat vergelijkbare mechanismen betrokken kunnen zijn.

Overweeg dan dit: we hebben allemaal een secundaire reeks zenuwen op onze bloedvaten en zweetklieren die voornamelijk te maken hebben met bloedvolume en zweet. Uit onderzoek dat eind 2009 werd gepubliceerd, bleek dat deze zenuwen, althans bij sommige mensen, ook informatie over temperatuur lijken door te geven.

Onderzoekers veronderstellen dat deze vaak over het hoofd geziene zenuwen een rol kunnen spelen bij pijnaandoeningen, waaronder fibromyalgiesyndroom en migraine. Dit is logisch, omdat we problemen hebben met de bloedcirculatie en overmatig zweten naast temperatuurgevoeligheid en een verhoogde pijnrespons. De overgevoeligheid van deze zenuwen zou ook kunnen helpen verklaren waarom ischemie tot zulke ernstige pijn zou kunnen leiden.

Chronisch vermoeidheidssyndroom en serotonine

Dan is er ME / cvs. De algemene overtuiging is dat het, net als FMS, een laag serotoninegehalte omvat. De symptomen zijn consistent. Het ondersteunt ook het feit dat behandelingen die invloed hebben op serotonine bij sommige mensen met deze aandoening werken.

Het is echter niet zo eenvoudig. In feite is het voldoende om de rol van serotonine in deze toestand te begrijpen om elk van uw hersencellen te omzeilen.

We hebben enig bewijs dat aantoont dat het aanmaaksysteem van serotonine overdrive is, en sommige vertonen twee op serotonine gebaseerde subgroepen – de ene met hoge niveaus, de andere met normale niveaus. Je zou denken dat dat zou betekenen dat we, in ieder geval voor de eerste subgroep, de   serotoninespiegel zouden moeten   verlagen . Zoals gewoonlijk is ME / cvs vastbesloten de logica te trotseren.

Dit komt omdat we ook bewijs hebben dat een slechte transmissie van het signaal gerelateerd aan serotonine in het centrale zenuwstelsel aantoont. De aandoening lijkt een  overactieve productie te vertonen  , maar een   slechte functie .

Maakt het lichaam een ​​supplement aan om een ​​stoornis in het gebruik te compenseren, zoals een diabetes type 2 die extra insuline nodig heeft om normaal te blijven functioneren? Zo ja, worden sommige gebieden overspoeld met te veel serotonine, terwijl andere gebieden beroofd zijn? Vernauwt teveel serotonine de bloedvaten zodat het bloed niet goed kan stromen?

We hebben nog geen antwoorden, en het onderzoek kan worden vertroebeld door het gebrek aan geschikte en samenhangende subgroepen, ondanks het feit dat onderzoek suggereert dat er verschillende subgroepen bestaan ​​die sterk van elkaar verschillen. Dit zou zeker de verschillen kunnen verklaren in hoe mensen met ME / cvs reageren op behandelingen die serotonine beïnvloeden, wat het identificeren van subgroepen des te belangrijker maakt.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *