27 Echte fibromyalgiesymptomen die niet alleen in je hoofd zitten

Door: Lily James

Fibromyalgie is een gegeneraliseerd chronisch pijnsyndroom dat voornamelijk voorkomt bij vrouwen van 20 tot 50 jaar. Het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal Diseases schat dat vijf miljoen mensen in de Verenigde Staten aan fibromyalgie lijden. Hoewel het zo vaak voorkomt, is de oorzaak van fibromyalgie nog steeds onduidelijk en kunnen fibromyalgiesymptomen zo gevarieerd en complex zijn.

Een lijst met fibromyalgiesymptomen

Fibromyalgie wordt gediagnosticeerd als een syndroom, een verzameling tekenen, symptomen en medische problemen, niet alleen door een marker. De drie fibromyalgiesymptomen die het meest direct op een diagnose wijzen, zijn:

 • Gegeneraliseerde pijn aan beide zijden van het lichaam, boven en onder de taille
 • Vermoeidheid
 • Cognitieve problemen

Fibromyalgie is echter een complex chronisch pijnsyndroom dat alle aspecten van iemands leven beïnvloedt. In dit bericht wordt nader ingegaan op al deze fibromyalgiesymptomen, evenals op de specifieke symptomen van fibromyalgie bij vrouwen. Een volledige lijst van fibromyalgiesymptomen varieert van patiënt tot patiënt, maar kan een van de volgende 27 fibromyalgiesymptomen bevatten:

 • Gegeneraliseerde spierpijn
 • Spiertrekkingen
 • Gevoeligheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Rebound pijn
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Overmatig gas
 • Diarree
 • Pijnlijk blaassyndroom
 • Verhoogde gevoeligheid voor pijn
 • Sensaties van spelden en naalden
 • Algemene verhoogde gevoeligheid voor kou en aanraking
 • ik vergeet
 • Onvermogen om zich te concentreren, of ‘fibro-mist’
 • Problemen met evenwicht en coördinatie
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Nerveuze energie
 • Ongerustheid
 • Emotionele gevoeligheid
 • Verhoogde reactie op stress
 • Slaapproblemen
 • Gewrichts-stijfheid
 • Menstruatiepijn of veranderingen
 • Grotere kans op andere gezondheidsproblemen

Als u deze symptomen kent en weet of ze van invloed zijn op u, kunt u een diagnose stellen. Het duurt jaren om de gemiddelde persoon te diagnosticeren. Dit komt omdat de symptomen van fibromyalgie overlappen met veel andere aandoeningen. De volgende video geeft wat meer informatie over dit pijnsyndroom.

Pijn symptomen

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie en is een noodzakelijk onderdeel van elke diagnose. Maar, zoals EverydayHealth uitlegt:

“Fibromyalgiesymptomen kunnen in intensiteit fluctueren en kunnen na verloop van tijd beter of slechter worden. Factoren zoals stress, veranderingen in het weer, te veel of te weinig lichaamsbeweging en te veel of te weinig rust kunnen de ernst van uw symptomen beïnvloeden. “

Dat betekent dat een activiteit die je de ene dag pijn heeft gedaan, de volgende dag in orde kan zijn, en vice versa. Toch is dit hoe de symptomen van fibromyalgie-pijn uw leven kunnen beïnvloeden.

1. Gegeneraliseerde spierpijn

Het symptoom waar fibromyalgie bekend om staat, is ongetwijfeld chronische pijn door het hele lichaam. In het bijzonder moet pijn optreden aan beide zijden van uw lichaam, evenals boven en onder de taille, om de diagnose fibromyalgie te stellen. Pijn kan naar elk ander deel van uw lichaam reizen en de intensiteit van de pijn kan variëren. Fibromyalgie heeft ook de neiging toe te nemen en af ​​te nemen, dus pijn kan op elke dag en zelfs op dezelfde dag variëren.

De National Fibromyalgia and Chronic Pain Association meldt dat het volgende de pijnniveaus kan beïnvloeden:

 • Koud / vochtig klimaat
 • Onverfrissende slaap
 • Lichamelijke en mentale vermoeidheid
 • Overmatige fysieke activiteit
 • Fysieke inactiviteit
 • Ongerustheid
 • Spanning

De meeste patiënten beschrijven pijn als stijfheid of pijn die op specifieke gebieden begint. Fibromyalgie begint meestal in de nek en schouders en verspreidt zich vanaf daar naar de rest van het lichaam. Het komt ook vaak voor dat pijn uit de gewrichten lijkt te komen, ook al is er geen ontsteking of zwelling. Gevoelige punten komen ook vaak voor en veroorzaken over het algemeen een scherpe pijn wanneer er druk wordt uitgeoefend.

Om als chronische ziekte te worden gediagnosticeerd, moet deze pijn minimaal drie maanden aanwezig zijn en mag deze niet verdwijnen of terugkeren.

2. Spierspasmen

Spierspasmen kunnen een pijnlijk fibro-symptoom zijn, of ze kunnen gewoon irritatie zijn wanneer de spier vanzelf strakker en losser wordt. Dit kan de slaap en de dagelijkse activiteit verstoren.

3. Hoofdpijn of migraine

Hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. Sommige patiënten ervaren zelfs extreme migrainepijn. De intense druk of hartkloppingen van deze migraine kunnen zich verder uitstrekken langs de nek, schouders en bovenrug. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals:

 • Felle lichten
 • Luide geluiden
 • Sterke geuren

Deze hoofdpijn kan enkele dagen aanhouden en kan ernstig genoeg zijn om de slaap te verstoren.

4. Rebound pijn

Wanneer fibromyalgiepatiënten pijnvrij zijn, kan hun eerste instinct zijn om erin te springen en dingen voor elkaar te krijgen. Ze kunnen hun huis schoonmaken, vrienden ontmoeten voor de lunch en dan een middagwandeling maken met hun kinderen. Hoewel al deze dingen geweldig zijn, kan het resultaat van deze verhoogde activiteit nog erger zijn, pijn later op de avond of de volgende dag.

5. Gevoeligheid

Artsen diagnosticeren fibromyalgie op 18 gevoelige punten op het lichaam. Dit zijn symmetrische punten zowel boven als onder de taille. Fibromyalgiepatiënten kunnen in deze gebieden een verhoogde gevoeligheid ervaren wanneer een opflakkering op handen is, of ze kunnen deze gevoelige punten bijna altijd voelen.

Symptomen van gastro-intestinale fibromyalgie

Veel fibromyalgiepatiënten hebben ook last van gastro-intestinale problemen.

6. Prikkelbare darmsyndroom

Fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom zijn nauw verwant, omdat pijn en stijfheid in beide aandoeningen veelvoorkomende problemen zijn. Het komt vrij vaak voor dat iemand beide aandoeningen tegelijkertijd heeft. IBS is een andere chronische pijnaandoening die kan leiden tot:

 • Diarree
 • Ernstige buikpijn
 • Krampen
 • Zwelling

7. Misselijkheid

De pijn kan ernstig genoeg zijn om een ​​fibromyalgiepatiënt maagziek te maken. Dit kan een verandering in het dieet veroorzaken die tot andere symptomen kan leiden.

8. Constipatie

Sommige mensen met IBS ervaren constipatie als hun belangrijkste manifestatie van dit syndroom.

9. Overtollig gas

Overtollig gas kan een symptoom zijn van IBS of het kan optreden als gevolg van veranderingen in het voedingspatroon als gevolg van misselijkheid of andere oorzaken.

10. Diarree

Voor die fibromyalgiepatiënten die ook IBS ervaren, als ze niet lijden aan constipatie of overmatig gas, kunnen ze ontdekken dat hun belangrijkste fibromyalgiesymptoom diarree is.

11. Pijnlijk blaassyndroom 

De Mayo Clinic meldt dat fibro vaak samengaat met andere aandoeningen, zoals interstitiële cystitis of pijnlijk blaassyndroom.

Symptomen van sensorische fibromyalgie

Een van de vreemdste effecten van fibromyalgie is de vervorming van de gevoeligheid van de patiënt voor pijn, koude, aanraking of zelfs zintuiglijke prikkels zoals reuk.

12. Verhoogde gevoeligheid voor pijn

Degenen met chronische pijnaandoeningen ervaren veranderingen in hun hersenen die hun lichaam na verloop van tijd gevoeliger maken voor pijn. Dit is een veelvoorkomend symptoom van fibromyalgie.

13. Spelden en naalden

Elke zenuwbetrokkenheid kan een tintelend gevoel in de handen en voeten veroorzaken, wat vaak een “tintelend” gevoel wordt genoemd. SpineHealth merkt op dat:

“Ongeveer 25 {7e42071b14ee2e8f2fc2ef24c20bb0ab305ccdb09066d1e679a9e59b9a43d223} van de fibromyalgiepatiënten rapporteren een ‘slechte bloedsomloop’ of gevoelloosheid en tintelingen die niet in een wortelpatroon zitten en waarbij meestal armen en handen betrokken zijn. Een lichamelijk onderzoek onthult echter normale spierkracht en sensorische tests, zonder inflammatoire of artritische kenmerken.

14. Hogere algehele gevoeligheid 

Naast een verhoogde pijngevoeligheid (wat een eigen aanpak verdient), melden veel fibromyalgiepatiënten ook een verhoogde gevoeligheid voor:

 • Raak aan
 • ruikt
 • Harde geluiden
 • Felle lichten
 • Geneesmiddelen
 • Bepaalde voedingsmiddelen

Fibromyalgiepatiënten zijn zo gevoelig over het hele lichaam dat zelfs de geringste aanraking hen kan doen huiveren van verrassing of pijn. Zenuwuiteinden zijn hyperbewust en gevoelig voor zelfs de geringste stimulatie van naden en labels op kleding.

Vanwege de verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid kunnen fibromyalgiepatiënten op zonniger dagen een trui zoeken.

Cognitieve symptomen van fibromyalgie

De diagnose fibromyalgie richt zich meer op lichamelijke symptomen, zoals pijn en vermoeidheid. Dit is logisch, aangezien dit de gemakkelijkste indicatoren zijn om te identificeren en te meten. Er zijn echter een aantal cognitieve en mentale fibromyalgiesymptomen die optreden bij deze aandoening die ook een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven.

15. Oblivion

Fibromyalgiepatiënten kunnen alledaagse dingen vergeten van waar ze hun sleutels leggen tot wat ze in de winkel zouden moeten krijgen. Geheugenverlies en verminderde verbale vloeiendheid zijn bijzonder ernstige fibromyalgiesymptomen. Hoewel geheugenverlies gebruikelijk is naarmate een persoon ouder wordt, toonde een onderzoek naar de cognitieve functie bij fibromyalgiepatiënten aan dat mensen met fibromyalgie het cognitieve vermogen en de herinnering aan iemand hadden die 20 jaar ouder was dan zij.

16. Onvermogen om zich te concentreren, of “fibro-mist” 

Het meest voorkomende symptoom van mentale fibromyalgie is wat bekend staat als fibro-mist of hersenmist. Dit omvat veel verschillende cognitieve problemen, zoals:

 • Gemakkelijk in de war raken
 • Geen motivatie
 • Je “wazig” of “wazig” voelen
 • Moeilijkheden om gedurende lange tijd scherp te stellen
 • Niet in staat zijn om te focussen of op te letten

Deze fibro-mist wordt meestal veroorzaakt door overprikkeling, hoge stress, slaapgebrek en sommige medicijnen. Deze mist kan eruitzien alsof u koude medicijnen gebruikt. Voor veel patiënten is het een van de meest frustrerende fibrosesymptomen van dag tot dag.

17. Problemen met evenwicht en coördinatie 

Velen met fibromyalgie melden ook dat ze moeite hebben om de basiscoördinatie in evenwicht te houden of te behouden. Dit kan te wijten zijn aan vermoeidheid, maar het is ook een apart symptoom van dit syndroom.

18. Vermoeidheid

Tussen het gebrek aan slaap, dat vaak een symptoom is van fibromyalgie, en de hoeveelheid inspanning die nodig is voor de kleinste taak tijdens een aanval, kunnen fibro-patiënten zich diep vermoeid voelen. Veel van mensen met fibromyalgie ervaren slaapstoornissen. De constante pijn zelf kan uitputtend zijn. Fibro-patiënten hebben de neiging om te melden dat ze moeite hebben om een ​​goede nachtrust te krijgen en dat ze zich moe voelen als ze wakker worden. Uitputting is zo synoniem met fibro dat sommige experts geloven dat het zonder slaapverstoring en chronische vermoeidheid niet als een echt geval van fibro kan worden beschouwd.

Fibro-patiënten hebben een manier om dit te beschrijven. Ze noemen zichzelf “pollepels” en vergelijken de hoeveelheid energie die ze elke dag hebben in termen van het aantal lepels dat ze hebben. Als een fibromyalgiepatiënt tien lepels per dag heeft en er acht gebruikt om zich voor te bereiden op het werk, weten ze dat ze aanpassingen moeten doen om de rest van de dag te rusten.

Fibromyalgie-gerelateerde stemmingsstoornissen

Als u fibromyalgie heeft, heeft u ook meer kans op stemmingsstoornissen.

19. Depressie

Zoals bij alle chronische pijnpatiënten, hebben fibrosepatiënten een grotere kans om een ​​depressie te ontwikkelen als direct gevolg van hun aandoening. Onderzoek heeft aangetoond dat degenen met de diagnose fibro drie keer meer kans hebben op een depressie dan degenen die dat niet doen. Depressie is een van de belangrijkste symptomen die vroegtijdig moet worden vastgesteld, omdat het moeilijk kan zijn om zichzelf te identificeren. Het kan ook leiden tot andere negatieve effecten die andere fibrosymptomen kunnen verergeren, zoals:

 • Verlies van interesse in activiteiten
 • Minder energie
 • Aanhoudend verdriet of angst

In meer gevorderde gevallen kan het leiden tot een gevoel van waardeloosheid en gedachten aan de dood. Dit kan worden verergerd door uw onvermogen om regelmatig naar de therapie te gaan. Ook wanneer depressie comorbide is met een chronische pijnaandoening, zal de aandoening over het algemeen niet verbeteren, tenzij de depressie ook wordt behandeld.

20. Nerveuze energie

Wanneer fibromyalgiepatiënten zich goed voelen, kunnen ze bijna hectisch zijn in hun verlangen om dingen te doen. Of het nu gaat om spelen met uw kinderen of gewoon pijnloos huishoudelijk werk doen, dit kan later tot terugkaatsende pijn leiden.

21. Angst

Wachten op de volgende pijnlijke opflakkering kan leiden tot een constant laag niveau van angstgevoelens. Bij sommige patiënten kan deze angst beginnen te veranderen in een angst om het huis te verlaten, voor het geval er een uitbraak zou moeten beginnen. Dit kan zich ook manifesteren als een paniekaanval als fibrosymptomen plotseling weg van huis oplaaien.

22. Emotionele gevoeligheid

Zoals iedereen zou verwachten, kan het hebben van een chronische pijnaandoening ertoe leiden dat de patiënt zich prikkelbaar en opvliegend voelt. Voor fibro-patiënten is het echter meer dan dat.

Veel patiënten hebben gemeld dat hun emotionele reacties veel sterker zijn en dat ze minder controle hebben over hoe ze deze uiten. Prikkelbaarheid is een van de meest voorkomende manifestaties hiervan en deze gevoeligheid kan aanzienlijk worden verhoogd door slaapgebrek. Deze gevoeligheid geldt zowel voor negatieve als voor positieve emoties.

Stemmingswisselingen kunnen ook een grote impact hebben op het dagelijks leven van fibropatiënten. Veel mensen bij wie fibromyalgie is vastgesteld, kunnen binnen een minuut of minder van blij naar boos gaan. Heel vaak zijn plotselinge stemmingswisselingen onverklaarbaar, en daarom kan het zo’n verwoestend effect hebben op het professionele en persoonlijke leven.

23. Verhoogde stress

De stress van pijnlijke opflakkeringen van fibromyalgie kan ertoe leiden dat patiënten PTSD-achtige symptomen krijgen, zoals het onvermogen om te ontspannen en hypervigilantie. Dit constant hoge stressniveau kan tot andere gezondheidsproblemen leiden.

Andere symptomen van fibromyalgie

Er zijn andere fibromyalgiesymptomen die verband houden met, maar niet direct in een van de andere categorieën passen. Die omvatten de volgende.

24. Slaapstoornissen

Patiënten met chronische pijn ervaren vaak slaapstoornissen, en fibro-patiënten zijn niet anders. Pijn kan het moeilijk maken om zich comfortabel genoeg te voelen om in slaap te vallen, en de minste beweging kan pijn veroorzaken waardoor ze wakker worden.

OnHealth meldt dat:

“Normaal gesproken zijn er verschillende slaapniveaus en voldoende diepere slaap krijgen kan zelfs belangrijker zijn dan het totale aantal uren slaap. Patiënten met fibromyalgie missen het diepe, herstellende slaapniveau dat niet-snel bewegende slaap (NREM) wordt genoemd. Bijgevolg worden fibromyalgiepatiënten ‘s morgens vaak wakker met een niet volledig uitgerust gevoel, ook al lijken ze voldoende slaapuren te hebben gehad. “

25. Stijfheid van het gewricht

Vooral ‘s ochtends kan stijfheid van het gewricht een veel voorkomend symptoom zijn van fibro. Maar het is een tweesnijdend zwaard: hoe meer een patiënt beweegt, hoe minder stijf hij zal zijn, maar pijn maakt beweging vaak erg moeilijk.

26. Menstruatiepijn of veranderingen

Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatiecyclus meer pijn ervaren, waaronder krampen en lage rugpijn. Ze kunnen ook onregelmatige menstruatiecycli ervaren of veranderingen in hun cyclusduur en zwaarte. Healthline meldt dat:

“In een rapport van de National Fibro Association hebben vrouwen met de aandoening meer pijnlijke menstruaties dan normaal. Soms fluctueert de pijn met uw menstruatiecyclus. De meeste vrouwen met fibromyalgie zijn ook tussen de 40 en 55 jaar. Onderzoek suggereert dat fibromyalgiesymptomen erger kunnen zijn bij vrouwen in de postmenopauze of in de menopauze. “

27. Verhoogde kans op andere gezondheidsproblemen

Hoewel het geen direct symptoom is van fibromyalgie, kunnen de symptomen het vermogen van een persoon om deel te nemen aan hun normale routines en activiteiten aanzienlijk beïnvloeden. Als deze een regelmatige trainingsroutine omvatten die niet langer regelmatig of zo krachtig is, kan een fibro-patiënt een hogere body mass index hebben. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Advocatenkantoor.

MedicineNet meldt ook dat: “Fibromyalgie op zichzelf kan optreden, maar mensen met bepaalde andere ziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus en andere soorten artritis, hebben meer kans om het te krijgen.”

Het rustelozebenensyndroom en zichtproblemen houden ook verband met fibromyalgie.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *