Voor degenen die fibromyalgie niet begrijpen.

Fibromyalgie is geen nieuwe ziekte. In 1815 beschreef William Balfour, een chirurg aan de Universiteit van Edinburgh, fibromyalgie. Na verloop van tijd is het beschreven als chronisch reuma, myalgie of fibrose. In tegenstelling tot ziekten hebben syndromen zoals fibromyalgie geen bekende oorzaak, maar ze vormen een groep tekens en symptomen die, helaas voor de patiënt, tegelijkertijd aanwezig zijn. Reumatoïde artritis en lupus zijn ook syndromen.

De meeste symptomen en emotionele problemen geassocieerd met fibromyalgie zijn niet psychologisch.

Het is geen aandoening waarbij “alles in je hoofd zit”. In 1987 erkende de American Medical Association fibromyalgie als een echte lichamelijke aandoening en een belangrijke oorzaak van invaliditeit.

Fibromyalgie kan invaliderend en deprimerend zijn en de eenvoudigste dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

-Wat moet je weten over mij:

1. Mijn pijn   – Mijn pijn is niet jouw pijn. Het wordt niet veroorzaakt door ontsteking. Het nemen van je medicijnen tegen artritis helpt me niet. Ik kan niet werken omdat mijn lichaam niet kan staan. Het is geen pijn die alleen in één deel van het lichaam achterblijft. Vandaag is het op mijn schouder, maar morgen kan het op één voet zijn of het is weg. Mijn pijn wordt veroorzaakt door signalen die mijn hersenen pijn doen, waarschijnlijk vanwege slaapstoornissen. Het wordt niet goed begrepen, maar het is echt.

2. Mijn vermoeidheid:    ik voel me niet erg moe. Ik ben serieus uitgeput. Ik wil graag deelnemen aan fysieke activiteiten, maar ik kan het niet. Neem het alsjeblieft niet als persoonlijk. Als je me gisteren zag kopen, maar vandaag kan ik het niet helpen, maar de tuin schoonmaken, is het niet omdat ik het niet wil. Ik betaal de prijs om mijn spieren te belasten boven hun mogelijkheden.

3. Mijn concentratieproblemen. Al degenen die lijden aan fibromyalgie noemen deze problemen “fibro-fog”. Misschien herinner ik me je naam niet, maar ik herinner me je gezicht. Je herinnert je misschien niet wat ik beloofde voor je te doen, zelfs als je me een paar seconden geleden vertelde dat mijn probleem niets met leeftijd te maken heeft, maar het kan verband houden met slaapstoornissen. Ik heb geen selectief geheugen. Sommige dagen heb ik zelfs geen kortetermijngeheugen.

4. Mijn onhandigheid: als ik achter de menigte sta of ren, zal ik je niet achtervolgen. Ik heb geen controle over mijn spieren om het te doen. Als je achter me bent op een ladder, wees geduldig. Tegenwoordig neem ik het leven en elke stap, één voor één.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *