Dr. Carlos Ambrosio Uboldi: fibromyalgie bestaat

 

Waarom zeggen veel collega’s dat fibromyalgie niet bestaat?
De mens heeft altijd de neiging om te negeren wat hij niet begrijpt. En het is gemakkelijker om te negeren dan om de moeite te nemen om het te begrijpen. Maar ook, zoals Karl Popper zegt: “Ware onwetendheid is niet de afwezigheid van kennis, maar het feit van weigeren om ze te verwerven”
Fibromyalgie is een ziekte die meer dan 150 jaar oud is, met andere namen en sinds 1990 werd erkend door het American College of Rheumatology, dat ook de eerste diagnostische criteria vaststelde. Hoe kun je dit negeren?

In 1992 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het ook erkend en geclassificeerd, evenals in 1994, de Internationale Associatie voor de Studie van Pijn (IASP). Hoe kun je dit negeren? Hoe kan een arts een ziekte negeren die de WHO heeft erkend?
Het nadeel van fibromyalgie voor ongelovige collega’s is dat het geen zichtbare laesie heeft; daarom zeggen ze dat het niet bestaat en bovendien zijn alle onderzoeken normaal. De diagnose is puur klinisch.
Als we deze “logica” van collega’s met mentale blindheid gebruiken, dan zou er geen van de psychiatrische ziekten zoals depressie, schizofrenie enz. Bestaan. omdat ze tot nu toe ook geen zichtbare verwonding hebben.
Noch zou het atoom, de elektriciteit, enz. Bestaan. omdat we ze niet zien. Fibromyalgie heeft een werelddag, op 12 mei, vastgesteld door de WHO. Dan zou ook niet elke werelddag moeten zijn van alle ziekten die het hebben.

Waarom snap je het niet?
Omdat we het moeten begrijpen, hebben we nieuwe paradigma’s nodig die onbekend zijn, zoals Chaostheorie, Theorie van Complexiteit, Stresstheorie, Psychoneuroimmunoendocrinologie, enz. En niets van dit alles wordt onderwezen in de Faculteit der Geneeskunde. We moeten uitgaan van de basis dat de mens een complexe eenheid is, niet alleen fysiek, maar ook psychologisch, sociaal, cultureel, ecologisch en spiritueel. Dit is om een ​​integraal, holistisch beeld van de mens te hebben en het wordt ook niet in de Faculteit der Geneeskunde onderwezen. Aan de ene kant is de geest en aan de andere kant het lichaam. Dit is om een ​​zeer beperkt, begrensd, lineair, eenvoudig concept van de mens te hebben. Daarom slaagt de geneeskunde er niet in alle chronische ziekten op te lossen, die steeds meer bekend worden, maar er zijn steeds meer patiënten. Waarom?
Dit reductionisme maakt steeds meer specialiteiten, die het fysieke menselijke lichaam verdelen, en elk ziet dat orgaan of apparaat dat het nut is van hun specialiteit. Wat er gebeurt, is dat ze de mens door het gat in een slot zien, waardoor ze de algehele visie uit het oog verliezen, integraal, zoals het zou moeten zijn. En wanneer ze een of andere fysieke patiënt zien, die angstig of ontmoedigd is, enz. Daar herinneren ze zich de geest en dan gebeurt het onvermijdelijke: “doorgeven aan de psychiater”.
Ik ontken de psychiatrie niet, een belangrijke specialiteit zoals ze allemaal, maar elke arts zou een integrerende visie moeten hebben tussen geest en lichaam. Maar ook veel psychiaters denken of beweren dat fibromyalgie een depressie is. Slechts ongeveer 30% van de patiënten met fibromyalgie heeft psychiatrische problemen. Wie wordt er niet depressief als hij lijdt zoals Fibromyalgie, met chronische pijn zonder diagnose, blijvende vermoeidheid, onvermogen om goed te slapen, enz.? Elke chronische ziekte kan depressie veroorzaken.
Bovenal wordt het niet begrepen, omdat de Psychoneuroimmunoendocrinology, een nieuw paradigma dat de geest en het lichaam integreert, de theorie van stress, chaos, complexiteit, enz. Overneemt, is onbekend. En fibromyalgie is een psychoneuroimmunoendocrinologische ziekte. En dit wordt genegeerd door de School of Public Medicine. De faculteit geneeskunde CLAEH geeft les in PNIE, en Fibromyalgia wordt onderwezen, waarvan ik les geef aan vierdejaarsstudenten. Als mijn enige gereedschap een hamer is, zal ik ze allemaal behandelen als een spijker.

Bijdrage: Dr. Carlos Ambrosio Uboldi

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *