Wat is RSDS? Hoe het is verbonden met fibromyalgie

Reflex Sympathetic Dystrophy Syndrome (RSDS) en fibromyalgia zijn twee zeer nauw verwante aandoeningen die vaak voor elkaar worden aangezien. RSDS is beter bekend als “complex regionaal pijnsyndroom.

Wanneer de twee stoornissen in één persoon samenkomen, kan het leven heel moeilijk en pijnlijk worden. Hoewel er behandelingen zijn voor beide stoornissen, is het begrijpen van hun verschillen belangrijk om u te helpen ervoor te zorgen dat de oorzaak van uw pijn correct wordt gediagnosticeerd, omdat de behandelingen voor elke aandoening radicaal anders zijn. Wat is RSDS?
Regionaal sympathisch dystrofiesyndroom is een zeer zeldzame aandoening van het sympathische zenuwstelsel. Het symptoomcluster voor RSDS omvat gewrichtspijn, zenuwpijn, spierstijfheid, slaapproblemen, desoriëntatie, veranderingen in haar- en nagelgroei en verkleuring van de huid in pleisters.

Het is ook bekend als complex regionaal pijnsyndroom. Er is geen bekende oorzaak voor RSDS, hoewel er een erkende genetische component is die zojuist is ontdekt. De behandeling voor RSDS omvatte medicatie, pijnbeheersing, zenuwblokkades en disruptieve chirurgie om zenuwen in een specifiek deel van het lichaam te doden.

Wie loopt er risico?
Iedereen kan RSDS ontwikkelen, hoewel het vaker voorkomt bij diegenen die een familielid hebben gehad dat ook de stoornis heeft gehad. Er wordt gedacht dat ernstig fysiek trauma en traumatisch hersenletsel ook het risico op het ontwikkelen van het syndroom kunnen verhogen. Er is enig licht bewijs dat mensen met fibromyalgie ook een verhoogd risico kunnen lopen op het ontwikkelen van het syndroom.

Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een cluster van symptomen die het meest herkenbaar zijn door de aanwezigheid van pervasieve spier- en gewrichtspijn, plus spierstijfheid.

Andere symptomen kunnen zijn: slaapstoornissen, IBS, depressie, terugkerende schimmelinfecties, chronische gevoeligheid voor kou en griep en cervicale stenose. Het is een progressieve aandoening, maar geen terminale ziekte.

Het kan zich elk moment na de leeftijd van 18 ontwikkelen, hoewel er enkele gevallen zijn waarbij kinderen fibromyalgie hebben ontwikkeld. Het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen, hoewel het vaker bij vrouwen wordt gediagnosticeerd. Symptomen zijn levenslang maar verminderen na de menopauze.

Waarom is het zo moeilijk om deze stoornissen te diagnosticeren?
Het diagnosticeren van fibromyalgie is de afgelopen jaren zeer controversieel geweest omdat het definitieve testen ontbeerde en gebaseerd was op het melden van symptomen door de patiënt.

Onlangs kunnen twee nieuwe bevindingen leiden tot een reeks tests – een bloedtest voor fibromyalgie en hersenscan ook – die zou kunnen leiden tot een veel eenvoudiger diagnose.

Het diagnosticeren van RSDS heeft veel van dezelfde problemen als fibromyalgie, maar er zijn enkele uitgebreide neurotest- en observatiesymptomen die uniek zijn voor de stoornis en die het gemakkelijker kunnen maken om te herkennen.

Dat gezegd hebbende, een van de problemen bij het diagnosticeren van RSDS is dat veel artsen niet bekend zijn met het syndroom en daarom minder geneigd zijn om de diagnostische tests uit te voeren.

Reflex sympathiek dystrofie-syndroom en fibromyalgie
Er is een groeiend aantal bewijzen dat suggereert dat mensen met fibromyalgie ook een hoger risico kunnen hebben op het reflex sympathetic dystrophy syndrome (RSDS).

Er wordt gedacht dat de stress van de chronische pijn en terugkerende gevallen van ontsteking kan leiden tot het soort sympathische verstoring van het zenuwstelsel dat wordt ervaren door degenen met RSDS.

Het hebben van fibromyalgie betekent niet dat u ook RSDS zult krijgen. De dieet- en leefstijlbehandelingen, plus pijn en ontstekingsremmende medicijnen die worden gebruikt om fibromyalgie te behandelen, kunnen heel goed helpen om het aan de stoornis gerelateerde trauma aan het zenuwstelsel te voorkomen dat het syndroom zou kunnen veroorzaken.

Als u bij beide bent gediagnosticeerd, moet u met uw arts praten over mogelijke behandelingskuren.

Wat te doen als je dokter zegt dat je allebei hebt?
Als uw arts de diagnose van zowel reflex-sympathisch dystrofiesyndroom (RSDS) als fibromyalgie retourneert, moet u zeer proactief worden in uw zorg en behandeling.

U en uw arts zullen een proces moeten starten om vast te stellen welke symptomen bij welke diagnose horen en welke worden gedeeld. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat u probeert wat de meest effectieve vorm van behandeling is die mogelijk is voor verlichting.

Sommige van de meer agressieve behandelingen voor RSDS, zoals zenuwuitschakeling, zijn niet geschikt voor het behandelen van pijn gerelateerd aan fibromyalgie. Terwijl je de beste aanpak uitzoekt, is het bekend dat voor beide diagnoses proactief omgaan met veranderingen in levensstijl enorm kan helpen.

Proactief zijn met veranderingen in voeding en levensstijl
Kies ervoor om meer te leren over de voedingsmiddelen die u wel en niet moet eten om ontstekingen en andere symptomen die gepaard gaan met zowel RSDS als fibromyalgie onder controle te houden. Het is bekend dat het vermijden van voedsel zoals de nachtschadeplanten en additieven zoals NutraSweet en aspartaam ​​helpen om ontstekingen te verminderen.

Je moet ook alternatieve behandelingen verkennen. Sommige van de behandelingen zoals acupunCure heeft met succes pijn en ontsteking voor beide aandoeningen verlicht. Actief zijn is ook een must. Hoe meer de gewrichten en spieren bewegen, hoe meer het lichaam zichzelf kan helen en u helpt pijn te bestrijden door geschikte pijnstillende hormonen vrij te geven. Mogelijk moet u op voorgeschreven pijnmedicatie gaan om te beginnen met het opbouwen van de gewoonte van lichaamsbeweging. Het doel van pijnstillers begrijpenPijnmedicijn is niet bedoeld om uw pijn weg te nemen, het is bedoeld om uw pijn te helpen verlagen naar een meer aanvaardbaar niveau . Te veel pijnmedicatie kan nog slechtere problemen veroorzaken dan de oorspronkelijke stoornis. De beste manier van handelen is voldoende medicatie in te nemen om pijn beheersbaar te maken, zodat u weer actief kunt worden. Lichamelijke activiteit blijft de beste manier om spier-, gewrichts- en zenuwpijn te beheersen. Manieren om uw kwaliteit van leven te verbeteren Of u nu zowel reflex-sympathisch dystrofiesyndroom (RSDS) en fibromyalgie heeft, of slechts één – u moet ook proactief zijn om ervoor te zorgen je bent nog steeds bezig met het leven. Chronische pijn, depressie en isolatie zijn een veel voorkomende triade. Doe een poging om verbonden te blijven. Sluit je aan bij ondersteuningsgroepen. Geef nooit op. Chronische pijn is iets waarmee je kunt leren leven en terugkeren naar genieten van het leven.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *