Energie drinkt de oorzaak van veel plotselinge hartdoden bij jonge mensen, vinden onderzoekers

 

Grote hoeveelheden suiker en cafeïne kunnen onderliggende hartproblemen verergeren, waardoor fatale aritmieën ontstaan
Door Christopher Maynard
Christopher Maynard is een in New York gevestigde schrijver en redacteur die heeft gewerkt als beveiligingsbeambte, onderwijzeres, theaterontwerper en vrijwillige brandweerman. Hij is afgestudeerd aan het Marist College.

Voor veel adolescenten en jonge volwassenen zijn energiedrankjes essentieel om de dag door te komen. Maar ze hebben een ernstig risico op een plotselinge dood, vindt een nieuwe studie.

Een internationaal onderzoeksteam, geleid door Dr. Fabian Sanchis-Gomar uit Madrid, Spanje, heeft geconcludeerd dat energiedranken de oorzaak zijn van veel plotselinge hartdoden bij jonge, gezonde personen.

De belangrijkste zorg is dat deze dranken onderliggende hartproblemen gemakkelijk kunnen verergeren. Vanwege hun grote hoeveelheden cafeïne en suiker kunnen gevaarlijke hartritmestoornissen zich gemakkelijk ontwikkelen in de harten van jonge mensen die ze drinken.

Veel mensen hinderen al tegen de hoge hoeveelheden gelabelde cafeïne op deze drankjes. Het probleem is dat er veel extra bronnen van cafeïne zijn die door de etikettering worden “gemaskeerd”.

“Gemaskeerde” cafeïne
Ingrediënten zoals guarana, ginseng en taurine bevatten cafeïneconcentraties die gelijk zijn aan of hoger zijn dan cafeïne in koffie. Het innemen van hoge doses van een van deze stoffen kan zeer gevaarlijk zijn.

Ongeveer 31% van de adolescenten in de leeftijd van 12 tot 19 jaar consumeren energiedranken op regelmatige basis. Een nog groter aantal mensen gebruikt alternatieven voor deze dranken, zoals tandvlees of inhalatoren. De grote hoeveelheden cafeïne in al deze producten veroorzaken ernstige schade, zo blijkt uit de studie. Van de 5.448 cafeïnedosissen die in 2007 in de Verenigde Staten werden gerapporteerd, vond 46% daarvan plaats bij mensen onder de 19 jaar. De vraag is, hoe kunnen we deze trend van overconsumptie door jongeren een halt toeroepen?

Dr. Sanchis-Gomar en zijn team kwamen met verschillende richtlijnen om te voorkomen dat jonge mensen zich te veel zouden overgeven. Ze waarschuwen dat:

Een blikje (250 ml) van een energiedrank per dag is veilig voor de meeste gezonde adolescenten.
Energiedrankconsumptie vóór of tijdens sportbeoefening moet worden vermeden.
Adolescenten met klinisch relevante onderliggende medische aandoeningen moeten cardiologen raadplegen alvorens energiedrankjes te drinken.
Overmatige consumptie van energiedrank samen met alcohol of andere drugs, of beide, kan leiden tot nadelige effecten, waaronder de dood.
In de studie gepubliceerd in het Canadian Journal of Cardiology, zegt Dr. Sanchis-Gomar verder dat het erg belangrijk is dat artsen op de hoogte zijn van de gevaren van energiedranken.

“Het is belangrijk voor artsen om het gebrek aan regulering van het cafeïnegehalte en andere ingrediënten van deze energierijke dranken te begrijpen,” zei hij. Kennis en bewustzijn zijn essentieel voor het bieden van veiligheid aan jongeren.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *