Hersenonderzoek geeft aanwijzingen over hoe fibromyalgie werkt ,,

Hersenscans tonen aan dat mensen met de pijnstoornis fibromyalgie verschillend reageren op wat anderen zouden beschouwen als niet-pijnlijke beelden en geluiden, suggereert nieuw onderzoek.

De kleine nieuwe studie biedt aanwijzingen voor wat er mis kan gaan in het zenuwstelsel van mensen met fibromyalgie, samen met mogelijke nieuwe benaderingen om hun pijn te verlichten.

“Als we het mechanisme begrijpen, kunnen we nieuwe en potentieel betere vormen van behandeling bedenken,” zei hoofdauteur Marina López-Solà van de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen aan de Universiteit van Colorado, Boulder.

Fibromyalgie, die patiënten ervaren als wijdverspreide spierpijn en vermoeidheid, treft maar liefst vijf miljoen Amerikanen, meestal vrouwen van middelbare leeftijd, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services.

De oorzaak is onbekend en er is geen remedie, maar medicijnen kunnen de symptomen behandelen.

De nieuwe resultaten suggereren niet alleen dat fibromyalgie gerelateerd is aan een grotere verwerking van pijngerelateerde signalen, maar mogelijk ook aan een verkeerde verwerking van andere soorten niet-pijnlijke sensorische signalen die belangrijk kunnen zijn om aan te pakken tijdens de behandeling, vertelde Lopez-Sola aan Reuters Health door e-mail.

Zij en haar team gebruikten “functionele magnetische resonantie beeldvorming”, die veranderingen in de bloedstroom in de hersenen meet, om de reacties van de hersenen te beoordelen bij 35 vrouwen met fibromyalgie en 25 vergelijkbare vrouwen zonder de stoornis.

De fibromyalgie-patiënten waren gevoeliger voor niet-pijnlijke stimulatie in vergelijking met mensen zonder de stoornis, rapporteren zij in artritis en reuma.

Onderzoekers lieten de onderwerpen wat kleuren zien, speelden enkele tonen en vroegen de proefpersonen om heel eenvoudige motortaken tegelijkertijd uit te voeren, zoals het aanraken van de top van de rechterduim met een andere vinger.

Hersencortexgebieden die primair verantwoordelijk zijn voor de verwerking van visuele, auditieve en motorische signalen waren significant geactiveerd in de gezonde vergelijkingsgroep, maar niet in de fibromyalgiegroep.

Andere hersenregio’s die niet relevant zijn voor primaire verwerking, werden echter geactiveerd bij mensen met fibromyalgie, maar niet bij gezonde controles.

Wat er lijkt te gebeuren, is dat de hersenen van fibromyalgiepatiënten bepaalde vormen van sensorische informatie onderverdelen in de eerste stadia van de verwerking, maar ze versterken ook het signaal op een later niveau van sensorische integratie van meerdere sensorische inputs, zei Lopez-Sola. .

“Als je pijn hebt, is het waarschijnlijk dat je meer geconcentreerd bent op je eigen pijn dan op de taken waar je op moet letten”, zei dr. Pedro Montoya van het onderzoeksinstituut voor gezondheidswetenschappen aan de Universitat Illes Balears in Palma. de Mallorca, Spanje, die geen deel uitmaakte van de nieuwe studie.

“Voor mij ondersteunen deze bevindingen verdere ondersteuning voor het idee dat psychologische strategieën gericht op het veranderen van de aandachtsfocus van het lichaam naar externe signalen bruikbaar kunnen zijn voor deze patiënten”, aldus Montoya.

Er waren slechts een klein aantal mensen bij de studie betrokken, en de onderzoekers gaven geen verklaring voor andere mentale gezondheidscondities die de deelnemers mogelijk hadden, beide factoren die de resultaten beperken, zei Dr. Winfried Hauser, universitair hoofddocent psychosomatische geneeskunde bij Technische Universitat Munchen in Duitsland.

Mensen met fibromyalgie hebben vaak ook aandoeningen zoals depressie, dus sommige mensen geloven dat de stoornis een mentale basis heeft, zei Michael E. Geisser, professor in de afdeling lichamelijke geneeskunde en revalidatie aan de universiteit van Michigan in Ann Arbor.

Maar het bewijs voor een neuro-anatomische basis voor fibromyalgie groeit, zei Geisser, die geen deel uitmaakte van de nieuwe studie.

“Er is toenemend bewijs dat fibromyalgie niet alleen een pijnaandoening is”, vertelde hij aan Reuters Health per e-mail. “Meer recent onderzoek bij mensen met fibromyalgie, zoals het onderzoek door Lopez-Sola en collega’s, suggereert dat mensen met fibromyalgie lijden aan een centraal verwerkingsdeficit van meerdere soorten sensorische stimuli, niet alleen pijn.”

“Het is alsof de volumeregeling voor sensatie bij personen met fibromyalgie voor veel soorten sensaties hoger of hoger staat in vergelijking met personen zonder de stoornis,” zei hij.

Dat zou kunnen helpen verklaren waarom veel mensen met fibromyalgie ook vaak last hebben van vermoeidheid, cognitieve problemen of stemmingsstoornissen, zei Geisser.

Momenteel kunnen mensen met de stoornis anticonvulsieve medicijnen nemen, zoals pregabaline (Lyrica), en antidepressiva zoals duloxetine (Cymbalta) en milnacipran (Savella), die door de FDA zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie.

Verder onderzoek om het begrip van waar er problemen in de hersenen zijn voor mensen met de stoornis te verbeteren, zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zei Geisser.

Het zou bijvoorbeeld interessant zijn om te zien of een behandeling gericht op het dempen van de respons in een deel van de hersenen dat “overreageerde” in deze studie, hielp om fibromyalgiesymptomen te behandelen, zei hij.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *