Fibromyalgie: een voor het eerst aangetoonde ontsteking van de hersenen

De gegeneraliseerde ontsteking in de hersenen van fibromyalgiepatiënten is zojuist geïdentificeerd. Een echte vooruitgang in vergelijking met deze weinig bekende en weinig erkende ziekte.
Voor het eerst hebben onderzoekers wijdverspreide ontsteking van de hersenen ontdekt bij patiënten met fibromyalgie *, een weinig bekende ziekte. Wat nieuwe therapieën te ontwikkelen Zijn rapport werd gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity. “De ontdekking van objectieve neurochemische veranderingen in de hersenen van patiënten met fibromyalgie zou het aanhoudende stigma van veel patiënten moeten verminderen, en er wordt vaak gezegd dat hun symptomen denkbeeldig zijn en dat ze niets hebben.” -het. Marco Loggia, onderzoeksdirecteur.

De diagnose fibromyalgie blijft moeilijk vast te stellen
Chronische pijn is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie. Andere symptomen (vermoeidheid, slaapstoornissen, geheugenverlies, enz.) Verschillen van patiënt tot patiënt en veranderen in de loop van de tijd. Ondanks de identificatie van deze klinische manifestaties, blijft de diagnose van fibromyalgie moeilijk vast te stellen. Tot op heden heeft geen enkel laboratorium- of radiologisch onderzoek dit kunnen bevestigen.

We analyseerden 20 fibromyalgiepatiënten en 14 controlevrijwilligers in een eerste team. Tegelijkertijd had een andere groep onderzoekers een cohort gevormd van 11 patiënten en een gelijk aantal controledeelnemers. Wetenschappers vergeleken hun gegevens om gemeenschappelijke conclusies te trekken.

Activering van gliacellen in verschillende delen van de hersenen.
Ten slotte was de activering van gliacellen in verschillende hersenregio’s van fibromyalgiepatiënten significant hoger dan in controlegroepdeelnemers. In het zenuwstelsel zijn gliacellen de cellen die de omgeving van neuronen vormen. “De activering van gliacellen die we in onze studies waarnamen, maakt ontstekingsmediatoren vrij die de pijnpathways zouden moeten sensitiseren en bijdragen aan symptomen zoals vermoeidheid”, besluit Marco Loggia. *

Fibromyalgie treft tussen 2 en 5% van de Franse bevolking, volgens de vereniging Fibromyalgie France, en ongeveer 4 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) fibromyalgie in 1992 erkende als een ziekte, is dit nog niet het geval in Frankrijk, maar de vroegste geschriften over dit syndroom dateren uit de 18e eeuw.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *