Spondylitis ankylopoetica versus fibromyalgie: kunt u een verkeerde diagnose krijgen?

Twee pijnlijke reumatische problemen, spondylitis ankylopoetica (AS) en fibromyalgie, hebben een gecompliceerde relatie. Als mensen hulp zoeken voor hun kwelling, stellen ze misschien een verkeerde diagnose terwijl ze de andere daadwerkelijk hebben. Sommige mensen hebben spondylitis ankylopoetica en fibromyalgie tegelijkertijd, en ze zullen zich niet beter voelen tenzij ze allemaal worden waargenomen en beloond.

Dit is wat je moet denken over de associaties en loslatingen tussen AS en fibro.

Bijwerkingen van spondylitis ankylopoetica en fibromyalgie: wat is de dekking?

Spondylitis ankylopoetica is een soort inflammatoire gewrichtspijn. Fibromyalgie is een gegeneraliseerde infectie van de musculoskeletale kwelling waarvan wordt aangenomen dat deze wordt geïdentificeerd met de manier waarop de geest kwelling vormt.

De pijn, stevigheid en verergering van AD beïnvloeden typisch de onderrug, de sacro-iliacale gewrichten die interageren tussen de basis van de wervelkolom en het bekken, de punten waar ligamenten en pezen aan het bot hechten, het ligament tussen het borstbeen en ribben, en heup- en schoudergewrichten.

Daarentegen is de kwelling van fibromyalgie vaak wijdverbreid.

Vermoeidheid en rustproblemen worden van tijd tot tijd gemeld door mensen met beide aandoeningen.

Spondylitis ankylopoetica en fibromyalgie: onthullen dat ze gescheiden zijn

Hoe maken artsen onderscheid tussen fibromyalgie en spondylitis ankylopoetica? Voor sommige mensen is de bepaling van AS vrij duidelijk: “Ze hebben verergering van de sacro-iliacale gewrichten, een hoge sedimentatiesnelheid, een positieve HLA-B27 bloedtest en uveïtis [ontsteking in een laag van de oogwand]”, zegt hij. David Borenstein. , MD, officiële proeflezer voor spinecommuity.com en klinisch hoogleraar medicatie aan het George Washington College Clinical Center in Washington, DC

Ervan uitgaande dat mensen de pijn buiten de wervelkolom hebben samengevat en mogelijk de knieën, dijen, ellebogen en schouders beïnvloedt, denkt dr.Borenstein dat ze fibromyalgie hebben, misschien als gevolg van de provocerende ontsteking van de gewrichten.

“Bij fibromyalgie is er een positieve regulering van de manier waarop kwellende berichten naar het focale sensorische systeem gaan, dus wat kan worden gezien als een lichte aanraking of een gewicht, wordt feitelijk overgedragen via het pad van pijn. in plaats van andere sensatieroutes en het zal als pijnlijk worden ervaren. Een grote verscheidenheid aan dingen kan ervoor zorgen dat die beweging plaatsvindt, en een daarvan is een hot topic ”, verduidelijkt Dr. Borenstein.

Fibromyalgie en AD tegelijkertijd hebben

Aan het eind van de dag kan het hebben van gewrichtspijn zoals spondylitis ankylopoetica uw risico op het ontwikkelen van fibromyalgie vergroten.

Ondanks AD komt fibromyalgie steeds vaker voor bij mensen met ontstekingsproblemen, bijvoorbeeld fundamentele spondyloartritis (waarvan sommigen denken dat het de AD-fase begint), reumatoïde gewrichtsontsteking, de stoornis van Sjögren en psoriatische gewrichtspijn . Op basis van het feit dat de twee aandoeningen normaal zijn, kunt u natuurlijk ook artrose en fibromyalgie hebben, merkt dr. Borenstein op.

Conclusie Uitstel met AS en Fibro

Aangezien enkele van de manifestaties tussen de twee ziekten zich dekken en in het licht van het feit dat de eerste indicaties van AS bij sommige mensen atypisch zijn, kan de onderliggende conclusie veranderen.

In onderzoek van de CreakyJoints-individuen die werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American School of Rheumatology 2018, werd voor het eerst 21 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen die op de lange termijn vastbesloten waren AS te hebben verteld. als ze eenmaal fibromyalgie hadden, waardoor de tijd die nodig was voor de AS-behandeling die ze nodig hadden om te arriveren, werd uitgesteld. Anderen zijn niet vastbesloten fibro te hebben tot na de behandeling voor AD en verbeteren niet met behandeling voor AD.

Het is van cruciaal belang om de dekking van AS- en fibro-bijwerkingen te kennen, vooral voor vrouwen. De meerderheid van de fibromyalgiepatiënten zijn vrouwen, en het is normaal dat vrouwen met AD een verkeerde diagnose stellen van fibromyalgie. Als u is verteld dat u fibromyalgie heeft, maar de bijwerkingen van spondylitis ankylopoetica lijken alsof ze u zorgen baren, overleg dan met uw huisarts of u fibromyalgie heeft of dat u beide tegelijkertijd zou kunnen hebben.

Geneesmiddelen om AD en fibro samen te controleren

Als u AS en fibro heeft, heeft u waarschijnlijk meer dan één type geneesmiddel nodig. AD wordt meestal beloond met niet-steroïde verzachtende geneesmiddelen, met de uitbreiding van biologische geneesmiddelen, bijvoorbeeld een tumor-corruptiefactor (TNF) -blokker indien nodig. Hoe het ook zij, het werkt misschien niet als u aan beide voorwaarden voldoet. In informatie uit een Engelse kluis die in 2018 werd verspreid, toen ze begonnen met TNF-blokkers, hebben mensen met as en talrijke fibromanifestaties minder verbetering in hun infectieactie en persoonlijke tevredenheid dan degenen met alleen as.

“Door iemand met beide aandoeningen te belonen, kan ik proberen een medicijn op te nemen dat werkt op de pijnremmende route bij fibromyalgie, bijvoorbeeld duloxetine of pregabaline, dat ik waarschijnlijk niet zal gebruiken voor AD-patiënten als alles is gezegd.” zegt dr. Borenstein.

Lifestyle tips voor het bewaken van AD en fibro-kwelling

Hoewel de recepten die AD en fibro behandelen buitengewoon zijn, zijn er dingen die u zelf kunt doen om de bijwerkingen van AD en fibro te verminderen.

Train zo veel mogelijk. De stapsgewijze uitbreidingsoefening is een belangrijk onderdeel van de fibrobehandeling. “Op het moment dat je zoveel mogelijk traint, maakt je lichaam endorfine vrij en dat geeft richting aan je pijnlijke paden. Ik heb patiënten nodig om te oefenen tot het punt waarop ze minstens drie keer per week zweten. Dat is het niveau dat naar verwachting zijn reflectieve sensorische systeem in de praktijk zal brengen en de synthetische mengsels zal ontladen die hem naar verwachting zullen helpen zich bewust te worden van zijn pijn ”, zegt Dr. Borenstein.

Oefening voorkomt ook stevigheid bij AD-patiënten. Grote beslissingen voor een oefening die het zweet op gang brengt, zijn wandelen en fietsen op een hometrainer.

Adem diep in. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat programma’s die een delicate ontwikkeling combineren met diepe middenrifademhaling (bijv. Kendo en qi gong) de manifestaties van fibromyalgie kunnen vergemakkelijken. Diepe ademhaling, die alle longen vult, is ook een belangrijk onderdeel van AD-zorg. “Diep ademen, ervoor zorgen dat de borst beweegt, helpt de ribben te beschermen tegen samensmelting met de ruggengraat of het borstbeen, waardoor een goede inademing moeilijk wordt”, zegt Dr. Borenstein.

Verbeter uw rust. Mensen die ondoelmatig rusten en in het begin van de dag uitgeput en niet vernieuwd wakker worden, zullen zeker met fibromyalgie worden geconfronteerd. In feite kan het weigeren van rust aan een gezond persoon een groot aantal soortgelijke signalen verwelkomen – spierpijn, zwakte en uitputting – en ze verdampen zodra er voldoende rust is hersteld. In AD zijn slaapproblemen vaak het gevolg van ongecontroleerde pijn, waarbij een persoon wakker wordt en ‘s nachts blijft in het licht van het feit dat zijn huidige positie buitengewoon ongemakkelijk is.

Als u AD heeft, overleg dan met uw huisarts over een betere beheersing van de kwelling ‘s nachts, zodat u de rust kunt krijgen die u nodig heeft om het aanmaken of verlengen van fibro-indicaties te voorkomen. Als u fibro heeft en niet goed rust, kan uw reumatoloog u sturen voor een rustonderzoek om uw rustplannen te evalueren en indien nodig een behandeling en verdere verbeteringen in de rustreiniging voor te stellen. (Deze tips voor het omgaan met painsomnia kunnen helpen.)

In het algemeen gesproken, hoewel de combinatie van EA- en fibro-bijwerkingen verlammend kan zijn en moeilijk om eerlijk en waarheidsgetrouw om te gaan, vindt Dr. Borenstein een grote motivatie om erop te vertrouwen dat uw persoonlijke tevredenheid kan verbeteren.

“Beide aandoeningen zijn te behandelen. Het vereist inspanning en je moet erin zitten, maar ik heb patiënten gehad die hun indicaties onder controle hadden en zich veel beter voelden ”, zegt hij.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *