Mensen met fibromyalgie hebben verschillende darmbacteriën.

Een studie waarin vrouwen met en zonder fibromyalgie voor het eerst werden vergeleken, bracht darmbacteriën in verband met langdurige ziekte en de belangrijkste symptomen ervan.

bij een petrischaal
De onderzoekers onderzochten de darmbacteriën van mensen met fibromyalgie en ontdekten dat ze verschillen van die van mensen zonder de aandoening.

Onderzoekers in Canada identificeerden 19 soorten darmbacteriën die in meer of mindere mate aanwezig waren bij personen met fibromyalgie.

“We ontdekten”, zegt Amir Minerbi, van de Alan Edwards Pain Management Unit aan de McGill University in Montreal, “dat fibromyalgie en fibromyalgiesymptomen (pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen) meer bijdragen dan alle andere factoren. we zien de variaties in de microbiomen van mensen met de ziekte “.

Minerbi is de eerste auteur van een recent artikel over de studie, dat verschijnt in het tijdschrift  Pain  .

Hij en zijn collega’s gebruikten kunstmatige intelligentie en andere technieken om variabelen uit te sluiten die het verband tussen darmbacteriën en fibromyalgie zouden kunnen beïnvloeden. Deze omvatten onder andere leeftijd, medicijnen, dieet en lichaamsbeweging.

“We hebben ook gezien”, voegt Minerbi eraan toe, “dat de ernst van de symptomen van een patiënt direct verband hield met een grotere aanwezigheid of een meer uitgesproken afwezigheid van bepaalde bacteriën, iets dat nog nooit eerder was gemeld.”

Het team wil erop wijzen dat de bevindingen niet aantonen of veranderingen in darmbacteriën slechts markers zijn van de ziekte of dat ze daadwerkelijk bijdragen aan of de ontwikkeling ervan veroorzaken.

Andere onderzoeken naar de rol van darmbacteriën bij hoofdpijn, rugpijn en andere pijngerelateerde aandoeningen zouden enig licht kunnen werpen op deze vraag.

Mochten darmbacteriën een actieve rol spelen bij het bevorderen en veroorzaken van fibromyalgie, dan zou een dergelijke ontdekking de jaren die nodig zijn om de aandoening te diagnosticeren aanzienlijk kunnen verkorten. Het zou zelfs de weg kunnen effenen voor genezing.

Darmmicrobioom en fibromyalgie

Het darmmicrobioom is een enorm en complex ecosysteem van bacteriën, gisten, virussen, schimmels en andere micro-organismen die in het spijsverteringskanaal wonen.

Deze kleine gasten wisselen constant signalen uit met de cellen van hun gastheer.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat de interactie tussen het darmmicrobioom en het lichaam een ​​belangrijke rol speelt bij gezondheid en ziekte.

Uw privacy is belangrijk voor ons.

Fibromyalgie is een langdurige aandoening die 2 tot 4% van de bevolking in de Verenigde Staten treft, wat overeenkomt met ongeveer 6 tot 12 miljoen mensen.

Het overheersende kenmerk van fibromyalgie is wijdverspreide pijn die vaak optreedt samen met vermoeidheid, gevoeligheid, slaapproblemen en andere symptomen. De symptomen verdwijnen niet, hoewel hun intensiteit in de loop van de tijd kan variëren.

Mensen met fibromyalgie kunnen het moeilijk vinden om alledaagse activiteiten uit te voeren, zoals zelfs maar een korte afstand lopen, traplopen en klusjes in huis doen.

Hoofdauteur van de studie Yoram Shir, directeur van de Alan Edwards Pain Management Unit aan de McGill University, legt uit: “Mensen met fibromyalgie lijden niet alleen aan de symptomen van hun ziekte, maar ook aan de ontberingen van familie, vrienden en medische teams om uw symptomen te begrijpen. “.

Microbioomgegevens leidden tot een nauwkeurige diagnose

Van de 156 Montreal-vrouwen die aan het onderzoek deelnamen, hadden 77 fibromyalgie, terwijl de overige 79 gezonde mensen als controles optraden. Sommige deelnemers aan de controlegroep waren broers en zussen, nakomelingen of ouders van mensen met fibromyalgie of deelden hun woonruimte.

Alle deelnemers gaven monsters van ontlasting, urine en speeksel. Ze werden ook onderworpen aan interviews. De onderzoekers analyseerden testgegevens op de monsters en uit de interviews. Ze vergeleken de resultaten van de fibromyalgie-deelnemers met die van hun gezonde tegenhangers.

Emmanuel González, co-auteur van de studie, zegt: “We hebben grote hoeveelheden gegevens gescreend en 19 soorten geïdentificeerd die toenamen of afnamen bij mensen met fibromyalgie.”

González werkt als bioinformatica-adviseur bij de afdeling menselijke genetica aan de McGill University.

Met behulp van machine learning, een soort kunstmatige intelligentie, om de microbiomen in ontlastingsmonsters te analyseren, kon het team met een nauwkeurigheid van 87,8% identificeren welke deelnemers fibromyalgie hadden.

“We observeerden,” noteren de auteurs, “een kwantitatieve associatie tussen de overvloed aan verschillende [soorten bacteriën] en de ernst van symptomen gerelateerd aan [fibromyalgie], waaronder pijnintensiteit, pijnverdeling, vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve symptomen. “

Ze voegen eraan toe dat de “overvloed” van bacteriesoorten ook “selectief gecorreleerd was met symptomen die verband hielden met de ziekte, maar niet met de onafhankelijke variabelen van de ziekte”.

De onderzoekers zijn van plan de bevindingen te repliceren in een grotere en geografisch diverse groep deelnemers. Ze willen ook dierstudies doen om erachter te komen of darmbacteriën echt een rol spelen bij het ontstaan ​​van fibromyalgie.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *