Is er een verband tussen fibromyalgie en coeliakie?

Door: Holly Case

De kans is groot dat u iemand kent die een glutenvrij dieet volgt, als u er geen volgt. Hoewel dit dieet op dit moment een ware rage is, is het al tientallen jaren de belangrijkste behandeling voor mensen met coeliakie. Deze zeer ernstige ziekte zorgt ervoor dat patiënten zelfs geen sporen van gluten kunnen verdragen, een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. Als je ooit gistdeeg hebt gemaakt van tarwe, is gluten wat het elastisch maakt. Maar wat is coeliakie, hoe weet u of u het heeft en is er een verband tussen gluten en fibromyalgie? Lees verder voor meer informatie.

WAT IS CELIAC-ZIEKTE?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die de darmen beschadigt wanneer iemand gluten consumeert. Symptomen kunnen de volgende zijn:

 • maagpijn
 • onverklaarbare bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • bot- of gewrichtspijn
 • depressie en angst
 • spijsverteringsstoornissen
 • Veel mensen met coeliakie hebben ook minstens één andere auto-immuunziekte, zoals multiple sclerose, lupus of sclerodermie.
  HOE WORDT CELIAC-ZIEKTE GEDIAGNOSEERD? De enige wetenschappelijk betrouwbare manier om coeliakie te diagnosticeren, is door middel van een bloedtest. Vervolgens wordt een positieve bloedtest bevestigd met een vervolgbiopsie van de darmen. Als u denkt dat u coeliakie heeft, moet u worden getest voordat u een glutenvrij dieet volgt, omdat het dieet vals-negatieve resultaten kan geven.
 • Veel mensen merken echter dat ze glutenintolerantie hebben bij het doen van een challenge-test. Om een ​​challenge-test uit te voeren, moet u gluten gedurende ten minste twee tot drie weken volledig uit uw dieet verwijderen. Probeer dan opnieuw gluten om te zien of je je erger voelt. Dit kan duiden op een voedselintolerantie die minder ernstig is dan coeliakie of een allergie.
  WAT IS HET VERBAND MET FIBROMYALGIE? Fibromyalgie is een veel voorkomende verkeerde diagnose van coeliakie omdat veel van de symptomen sterk op elkaar lijken. Artsen zijn opgeleid om eerst naar de meest voorkomende verklaring te zoeken, en fibromyalgie komt veel vaker voor dan coeliakie. Een studie uit 2015 in    Rheumatology International  ontdekte dat er feitelijk een gedocumenteerd verband bestaat tussen coeliakie en fibromyalgie, hoewel het niet aantoont dat een van de twee de andere veroorzaakt. De twee ziekten hebben echter veel symptomen en kenmerken gemeen, zoals vermoeidheid, bloedarmoede en spijsverteringsstoornissen. Zowel fibromyalgie als coeliakie kunnen in verband worden gebracht met het prikkelbare darm syndroom. Gluten en fibromyalgie lijken een verband te hebben. KAN EEN GLUTENVRIJ DIEET FIBROMYALGIE HELPEN? Veel mensen geloven dat fibromyalgie verband houdt met voedselintoleranties. Glutenintolerantie is een van de meest genoemde boosdoeners van spijsverteringsproblemen en wijdverspreide pijn. Uit de hierboven genoemde studie uit 2015 bleek echter ook dat veel mensen met fibromyalgie een niet-coeliakie vorm van glutenintolerantie hebben. Als gevolg, fibromyalgiepatiënten kunnen minder pijn en ongemak ervaren bij het volgen van een glutenvrij dieet. Glutenconsumptie kan leiden tot een ontstekingscyclus in het spijsverteringsstelsel. Dit ontstekingsproces kan leiden tot enkele van de meest pijnlijke symptomen van fibromyalgie. Hoewel het wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces, vinden de meeste mensen met fibrose dat ontstekingsremmende medicijnen zoals Aleve of Advil de pijn niet verlichten.Het is altijd de moeite waard om een ​​glutenvrij dieet te proberen als uw fibromyalgie niet goed genoeg reageert op andere therapieën. Stoppen met gluten kan een beetje een uitdaging zijn, vooral in het begin wanneer u zich aan het dieet aanpast. Maar veel mensen vinden verlichting van symptomen de moeite waard. Afzien van verlichting van gluten en fibromyalgie lijkt een goede afweging.
  • Levensmiddelen die tarwe of tarwemeel bevatten, inclusief brood, pasta, tarwezemelen, tarwekiemen en crackers. Veel producten in uw winkel hebben het label glutenvrij, dus u hoeft zich niet neer te leggen bij een leven zonder brood. Veel glutengevoelige mensen zijn echter ook gevoelig voor andere granen, dus het is een goed idee om glutenvrije producten te minimaliseren terwijl je een glutenvrije uitdaging aangaat.
  • Voedingsmiddelen die andere probleemgranen bevatten, zoals gerst en rogge.
  • Van tarwe afgeleide ingrediënten, waaronder sojasaus, seitan, zoethout, dipsauzen en jus.
  • Pas op voor kruisbesmetting. Als je een glutenvrije pizzakorst maakt op hetzelfde oppervlak waar net een korst met gluten is gemaakt, is deze waarschijnlijk kruisbesmet. Gebruik ook nieuw en apart keukengerei en pannen om glutenvrij voedsel te bereiden. Zoek de hulp van uw arts of voedingsdeskundige voordat u alle gluten opgeeft. Als u glutenvrij gaat, houd dan een logboek bij van uw dagelijkse symptomen om te bepalen wat het probleem werkelijk is. Gluten en fibromyalgie kunnen met u te maken hebben, maar het stoppen van gluten helpt niet iedereen.
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *