FIBROMYALGIA BEGINT DE REIS NAAR DE DOOD

Al vele jaren hebben veel leden van de medische gemeenschap erkend dat fibromyalgie een chronisch pijnsyndroom is – en zelfs geen ziekte. En zeker niemand doden. In de literatuur zijn echter sporadische gevallen van verhoogde mortaliteit door cardiovasculaire aandoeningen en zelfmoord gemeld. Een studie die vorig jaar in “Artritis en reuma” werd gepubliceerd, onthulde verontrustende trends in een cohort van patiënten met fibromyalgie, die waarschijnlijk de focus van de gezondheidszorggemeenschap op fibromyalgie zullen veranderen.

De belangrijkste bevindingen uit deze studie van 1269 Dansih-patiënten waren het hoogste risico op overlijden door zelfmoord, leverziekte en cerebrovasculaire aandoeningen. Storend was het risico van zelfmoord bij fibromyalgiepatiënten tien keer zo groot als bij de algemene bevolking.

Geen van de patiënten met suïcidale fibromyalgie had echter op het moment van de diagnose een medische voorgeschiedenis van depressie of andere psychiatrische aandoeningen. Dit is interessant omdat eerdere studies hogere percentages van depressie, angst, pijn, vermoeidheid en andere psychiatrische stoornissen hebben gevonden.

Er is een tendens tot onderrapportage van zelfmoord, ongeacht het land. De incidentie van zelfmoord wordt beïnvloed door sociale integratie en imitatie. In Denemarken is er een relatief gebrek aan stigma dat vaak zelfmoord omringt; En dit, in combinatie met het feit dat autopsies nodig zijn wanneer een zelfmoord wordt vermoed, lijkt een redelijk nauwkeurige schatting te geven van het aantal zelfmoorden.

Dit verhoogde risico op zelfmoord kan verband houden met de hogere incidentie van accidenteel overlijden bij fibromyalgiepatiënten: het kan best zijn dat een schijnbaar “toevallige” dood in feite een zelfmoord is (bijv. Een val of een enkel voertuig) ) ongeval). Een diagnose van chronische pijn is geassocieerd met een toename van de sterfte als gevolg van verschillende externe oorzaken.

Een verhoging van het sterftecijfer als gevolg van een leveraandoening bij fibromyalgie kan verband houden met alcoholgebruik. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Denemarken een hoog alcoholgebruik. Bovendien rapporteren patiënten met hepatitis C vaak pijn vergelijkbaar met fibromyalgie.

De toename in het aantal cerebrovasculaire aandoeningen bij patiënten met fibromyalgie kan te wijten zijn aan het feit dat veel patiënten met fibromyalgie overgewicht hebben als zij niet zwaarlijvig zijn. In feite was 19% van de fibromyalgiepatiënten zwaarlijvig en was 54% huidige rokers, meer dan de helft. Gezonde proefpersonen vertoonden een betere cardiovasculaire respons op fysieke en emotionele stress. Natuurlijk kan fysieke inactiviteit als gevolg van pijn bijdragen aan atherosclerose.

Artsen moeten kijken naar risicofactoren voor zelfmoord, leverziekte en cerebrovasculaire ziekte wanneer een patiënt fibromyalgie presenteert voor evaluatie. Het is iets meer werk, maar meer dan chronische pijn zullen de patiënt en de zorgverlener waarschijnlijk te maken krijgen.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *