UITSTEKENDE COMBINATIE VAN DEZE TWEE DRUGS OM FIBROMYALGIA PIJN TE BESTRIJDEN

Een Canadese onderzoeker denkt dat hij er een ontdekt heeft. Ian Gilron is directeur van Clinical Pain Research, hoogleraar anesthesiologie en biomedische wetenschappen, en faculteit in het Center for Neuroscience Studies aan Queen’s University in Kingston, Ontario, Canada

De resultaten van een onderzoek suggereren dat het combineren van pregabaline (Lyrica), een middel tegen epileptica, met duloxetine (Cymbalta), een antidepressivum, de uitkomsten bij fibromyalgie veilig kan verbeteren, inclusief niet alleen pijnverlichting, maar ook fysieke functie en algehele kwaliteit van leven . Tot nu toe zijn deze geneesmiddelen, individueel, bewezen om fibromyalgiepijn te behandelen.

“Eerdere bewijzen ondersteunen de toegevoegde voordelen van sommige geneesmiddelencombinaties bij fibromyalgie,” zegt dr. Gilron. “We zijn erg verheugd om het eerste bewijs te presenteren dat de superioriteit van een combinatie duloxetine-pregabaline met beide geneesmiddelen alleen aantoont.”
Fibromyalgie werd aanvankelijk gedacht een musculoskeletale aandoening te zijn. Onderzoek suggereert nu dat het een aandoening van het centrale zenuwstelsel is: de hersenen en het ruggenmerg. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door het niveau en de activiteit van hersenchemicaliën die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van pijnsignalen te beïnvloeden.

“De aandoening treft ongeveer 1,5 tot 5 procent van de Canadezen – meer dan twee keer zoveel vrouwen als mannen. Het kan een verwoestend effect hebben op het leven van patiënten en hun families, “legt dr. Gilron uit. “De huidige behandelingen voor fibromyalgie zijn niet effectief of ondraaglijk voor veel patiënten.”

Deze studie is de laatste in een reeks klinische onderzoeken – gefinancierd door de Canadese instituten voor gezondheidsonderzoek (CIHR) – die Dr. Gilron en zijn collega’s hebben uitgevoerd op combinatietherapieën voor chronische pijnaandoeningen. Door veelbelovende geneesmiddelencombinaties te identificeren en te bestuderen, laat hun onderzoek zien hoe artsen optimaal gebruik kunnen maken van de huidige beschikbare behandelingen voor patiënten.

“De waarde van dergelijke combinatiebenaderingen is dat ze meestal geneesmiddelen omvatten die uitgebreid zijn bestudeerd en die goed bekend zijn bij zorgverleners,” zegt dr. Gilron.

Dit nieuwe onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Pain.

Dr. Gilron en zijn onderzoeksteam bij Queen’s zijn leden van het SPOR-netwerk voor chronische pijn. Het nationale netwerk, gefinancierd door de Canadese strategie voor patiëntgericht onderzoek, regisseert nieuw onderzoek, leidt onderzoekers en clinici op, vergroot de toegang tot zorg voor mensen met chronische pijn en versnelt de vertaling van het meest recente onderzoek naar de praktijk.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *