Nieuwe behandeling vermindert pijn bij patiënten met fibromyalgie

 

In een artikel gepubliceerd in het Journal of Novel Physiotherapies, onderzoekers van het Centrum voor Onderzoek in Optica en Fotonica (CEPOF), Centrum voor Onderzoek, Innovatie en Disseminatie (CEPID), dat de steun heeft van de Stichting Ondersteuning van Wetenschappelijk Onderzoek van de State of São Paulo (FAPESP) beschrijft de gelijktijdige toepassing van laser en echografie gedurende drie minuten op de handpalmen van patiënten met de diagnose fibromyalgie, in een behandeling met in totaal 10 sessies tweemaal per week.

* Foto van FAPESP.
“Er zijn twee innovaties in dezelfde studie: die van het apparaat en die van het behandelingsprotocol”, legt Antônio Eduardo de Aquino Junior uit, een onderzoeker aan het Institute of Physics van São Carlos (IFSC) van de Universiteit van São Paulo (USP). ), in Brazilië. , en een van de auteurs van het artikel, dat toevoegt: “Door de gezamenlijke echografie en laseremissie te bewerkstelligen, konden we de pijngrens van de patiënt normaliseren”. “Ondertussen is de behandeling op de handpalmen in tegenstelling tot het type zorg dat momenteel wordt uitgevoerd, sterk gericht op pijnpunten,” voegt hij eraan toe.

In het kader van deze studie, geleid door Vanderlei Salvador Bagnato, professor en directeur van het IFSC-USP, werden 48 vrouwen in de leeftijd tussen 40 en 65 jaar gediagnosticeerd met fibromyalgie verdeeld in zes groepen van acht. Drie groepen kregen laseremissies, echografie of de combinatie van echografie en laser in het gebied van de trapeziusspier. In de andere drie groepen was de behandeling gericht op de palmen van de handen.

De resultaten toonden aan dat de behandeling op de handen efficiënter was voor de drie soorten technieken, en de behandeling met de combinatie van laser en echografie zorgde voor een significante verbetering bij de patiënten. De evaluatie van de resultaten van elk type applicatie was gebaseerd op protocollen zoals de Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) en de Visual Analogue Scale (VAS).

In de vergelijking tussen echografie, laser en ultrasound toegepast op de trapeziusspier, werd een procentueel verschil van 57,72% geregistreerd voor de verbetering van de functionaliteit en 63,31% voor de vermindering van pijn ten gunste van de ultrallasergroep. Ondertussen was er in de vergelijking tussen de behandeling in de trapeziusspier en in de handpalmen met ultraskin een percentage verschil van 75,37% in de vermindering van pijn ten gunste van de behandeling gericht op de palmen van de handen.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *