De link tussen fibromyalgie en hepatitis C

Volgens studies zijn er een verrassend aantal mensen bij wie zowel fibromyalgie als hepatitis C is vastgesteld. In één onderzoek is de prevalentie van fibromyalgie bij patiënten met hepatitis C ongeveer 15-19%. Dit is veel hoger dan het optreden van fibromyalgie in de gehele Amerikaanse bevolking, met slechts 2%. Een dergelijke studie suggereert dat chronische hepatitis C een van de factoren is die de oorzaak zijn van fibromyalgie.

Wat is Hepatitis C

Hepatitis C is een type leverinfectie veroorzaakt door hepatitis C-virus (HCV). Dit is een door bloed overgebracht virus dat zich in het lichaam verspreidt wanneer het bloed van een geïnfecteerd persoon in de bloedbaan terechtkomt. Vóór de wijdverspreide screening van de bloedtoevoer, was de verspreiding van HCV voornamelijk te wijten aan bloedtransfusies. Tegenwoordig verspreidde het virus zich door het delen van naalden in medicijnen.

Vergelijkbare symptomen bij fibromyalgie en chronische hepatitis C

Zowel fibromyalgie als chronische hepatitis C hebben vergelijkbare klinische kenmerken, zoals spierpijn en vermoeidheid. Hoewel de twee aandoeningen elkaar niet vaak vergezellen, zijn bepaalde symptomen uniek als een persoon lijdt aan zowel fibromyalgie als hepatitis C. Een onderzoek toonde aan dat degenen met de diagnose beide aandoeningen bepaalde symptomen vertoonden. De specifieke symptomen zijn ontsteking in het gewricht, vasculitis en slijmbeurs. Deze symptomen zijn niet aanwezig bij mensen die hepatitis C hebben maar geen fibromyalgie hebben.

Toename van Immuun Eiwitten in zowel Fibromyalgie als Hepatitis C

Interleukinen zijn een type cytokine dat pijn in een persoon veroorzaakt. Cytokines zijn die soorten eiwitten die de immuunrespons van het lichaam reguleren. Van verschillende interleukinen wordt gezegd dat ze significant zijn verhoogd bij fibromyalgiepatiënten. Toevallig ontdekte een groep onderzoekers in Harvard dat diezelfde interleukinen toenamen na blootstelling aan het Hepatitis-virus.

Musculoskeletale pijn bij zowel fibromyalgie als hepatitis C

Veel mensen met hepatitis C klagen over artritis en wijdverspreide pijn. In tegenstelling tot andere leveraandoeningen komt de frequentie van musculoskeletale pijn bij hepatitis C vaker voor. 48% van de patiënten met alcoholische leverziekte lijden aan musculosketetale pijn, terwijl 59% van de hepatitis-B-patiënten last heeft van musculosketetale pijn. 91% van de patiënten met hepatitis C heeft echter last van musculosketetale pijn. Als het meest prominente symptoom van fibromyalgie is het niet verrassend dat musculoskeletale pijn de schakel kan zijn tussen fibromyalgie en hepatitis C.

Afgezien van de wijdverspreide pijn en vermoeidheid, omvatten andere veel voorkomende symptomen van fibromyalgie en hepatitis C:

Stemmingswisselingen
Depressie
Hersenmist
Spijsverteringsproblemen
Nacht zweet
Leverpijn
Griepachtige symptomen
Zichtproblemen
Het is duidelijk dat fibromyalgie en chronische hepatitis C verschillende gemeenschappelijke symptomen hebben. Experts suggereren dus dat fibromyalgie-patiënten screening op hepatitis C ondergaan.

Via- Healthyculture

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *