Fibromyalgie, een pijnlijke ziekte die meer vrouwen treft

 

Soms hebben we over deze ziekte gehoord, maar weten we wat het is? Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische (langdurige) pijn die miljoenen mensen treft, de meeste zijn vrouwen en hoewel kinderen en mannen ook kunnen worden beïnvloed, zijn ze in kleinere hoeveelheden. Deze ziekte kan worden beschouwd als een syndroom, een reeks symptomen die tegelijkertijd optreedt. Mensen ervaren ongemak en pijn in het hele lichaam, vermoeidheid (extreme vermoeidheid die niet verbetert met slaap of rust), slaapproblemen en problemen met redeneren en geheugen.

Deze aandoening kan te wijten zijn aan een probleem in de hersenen met zenuwen en pijnsignalen. Er wordt gezegd dat er veranderingen zijn in de communicatie tussen het lichaam en de hersenen, wat betekent dat bij mensen met fibromyalgie de hersenen dagelijkse pijn en andere zintuiglijke ervaringen verkeerd interpreteren, waardoor de persoon gevoeliger is voor druk, de temperatuur, de felle lichten en het lawaai.

Onderzoekers hebben verschillende genen ontdekt die van invloed kunnen zijn op iemands risico op het ontwikkelen van fibromyalgie. Stressvolle situaties in het leven kunnen het ook activeren. Dit is geen agressieve ziekte en kan met de tijd slechter of beter worden. Het wordt ook niet als dodelijk beschouwd, noch zal het de gewrichten, spieren of inwendige organen beschadigen. Bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of lupus, kan deze ziekte echter ontstaan, wat het verloop van hun ziekte en behandeling kan beïnvloeden.

De diagnose van deze ziekte is gecompliceerd omdat de belangrijkste symptomen (pijn en vermoeidheid) indicaties kunnen zijn voor vele andere ziekten. Om de diagnose vast te stellen, houden artsen rekening met het aantal lichaamsdelen waarin de patiënt de afgelopen week pijn heeft gevoeld en moeten ook andere oorzaken van ziekte uitsluiten.

Wat is de behandeling? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat medicijnen sommige symptomen van de ziekte kunnen helpen verbeteren (hoewel niet alle), lichaamsbeweging gelijk of effectiever kan zijn dan medicijnen, evenals tai chi-therapieën, yoga en cognitieve gedragstherapie. . Met de combinatie van medicijnen en verschillende therapieën zijn betere resultaten behaald.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *