Formicatie en fibromyalgie: bugs onder je huid

 

Wat is het meest irritante aan fibromyalgie? Is het de constante pijn? Of de vermoeidheid die het onmogelijk maakt om zelfs de meest basistaken uit te voeren? Misschien is het de fibro-mist die je laat vergeten waar je je sleutels elke ochtend hebt achtergelaten. Fibromyalgie heeft een schijnbaar eindeloze aanvoer van die kleine domino-symptomen die allemaal strijden om de titel van ‘het ergste element van de ziekte’. Maar ongeacht welke je beslist, je moet toegeven dat formulering een sterke kanshebber is voor die titel .

Maar zelfs als u bekend bent met de symptomen van formulering, heeft u de technische naam misschien nog nooit gehoord. Je weet waarschijnlijk wel wat het is: bugs onder de huid. Het is een gevoel alsof er iets kruipt onder je huid dat je niet weg kunt krabben. Dus wat veroorzaakt het precies, waarom komt het zo vaak voor bij mensen met fibromyalgie en wat kun je doen om het te behandelen?

Welke oorzaken formulering?
Ten eerste, goed nieuws: hoewel je misschien het gevoel hebt dat er insecten onder je huid kruipen, kun je wat rustiger aan doen wetende dat ze er niet zijn. Het voelt gewoon precies zoals ze zijn. Kleine wonderen, toch?

Dus als het geen echte bugs zijn, wat is er aan de hand? Formulering wordt vaak gemeld bij mensen met psychische problemen of problemen met middelenmisbruik (met name methamfetamine-gebruikers). Het is dus duidelijk dat er iets met het brein aan de hand is. Maar het is duidelijk dat je geen drugs hoeft te gebruiken om het te ervaren, omdat formicatie een tactiele hallucinatie is en bijna iedereen kan beïnvloeden.

Wat niet voor de hand ligt, is waarom precies de hersenen deze hallucinatie produceren in de eerste plaats. In wezen registreren je hersenen het gevoel dat er iets kruipt op of onder je huid wanneer dit niet echt gebeurt. Dus je zenuwstelsel, dat meestal bepaalt wanneer iets op je kruipt en die informatie terugstuurt naar de hersenen, stuurt die signalen zonder de externe invloed van iets dat je raakt. Maar nogmaals, op dit moment weten we niet waarom dat gebeurt.

Maar wat we wel weten, is dat formulering een zeer ernstig probleem kan zijn. Mensen die er last van hebben, krabben of pikken vaak op hun huid terwijl ze proberen verlichting te vinden van het gekmakende gevoel dat ze beestjes onder hun huid kruipen. Dit resulteert in vreselijke littekens of infecties door open wonden. En de sensatie kan het moeilijk maken om te slapen, wat resulteert in alle gebruikelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt door slaapgebrek van diabetes tot hoge bloeddruk.

En nog iets anders dat we niet begrijpen is waarom het zo vaak in verband wordt gebracht met fibromyalgie.

Zoals eerder vermeld, is formication geworteld in een communicatieprobleem met het zenuwstelsel. Dit zou kunnen verklaren waarom het zo vaak voorkomt bij mensen met fibromyalgie. Zie je, het is niet de enige stoornis van het zenuwstelsel die vaak mensen met fibromyalgie treft.

Fibromyalgie-patiënten hebben vaak te maken met andere problemen met het zenuwstelsel, zoals het prikkelbare darm syndroom of chronische jeuk. Dus met een duidelijk verband tussen al deze verschillende stoornissen van het zenuwstelsel en fibromyalgie, lijkt het alsof de pijn van fibromyalgie daadwerkelijk in de zenuwen wortelt. Meestal stuurt je zenuwstelsel signalen naar de hersenen, die op hun beurt deze signalen interpreteren. Als je bijvoorbeeld een hete kachel aanraakt, sturen je zenuwen een signaal dat je vingertoppen worden verbrand, wat je hersenen dan interpreteren als pijn en registreert dat ze in je vingertoppen voorkomen.

Dit is de manier waarop ons lichaam ons beschermt tegen gewond te raken, door ons te laten trekken van de hete kachel. Maar bij iemand met fibromyalgie worden die pijnsignalen zonder duidelijke oorzaak naar de hersenen gestuurd. Je brein registreert eenvoudig pijn die er niet is. En in gevallen van formulering met fibromyalgie registreren diezelfde defecte neurale paden een sensatie van insecten onder je huid die er niet is.

Het lijkt dus aannemelijk dat het feit dat mensen met fibromyalgie zo vaak met sympathische aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals formulering, te maken hebben met deze storingen in het zenuwstelsel. We weten nog niet zeker of dit waar is, en zullen dat ook niet doen voordat we begrijpen wat fibromyalgie veroorzaakt of zelfs wat de oorzaak is van formulering, maar dit lijkt op dit moment een tamelijk solide verklaring op basis van wat we wel weten.

Maar vertel je ons wat je denkt? Lijken gebrekkige zenuwen de verklaring voor jou in? Heb je last van formicatie? Lijkt het samen te gaan met je fibromyalgie of niet? Laat het ons weten in de comments.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *