Lady Gaga’s chronische pijn: wat is fibromyalgie?

 

Zanger Lady Gaga heeft onlangs onthuld dat ze fibromyalgie heeft; de pijnlijke toestand is vaak moeilijk te diagnosticeren en de oorzaken ervan zijn nog steeds onduidelijk.

Gisteren zei de zanger op Twitter dat haar aanstaande Netflix-documentaire “Gaga: Five Foot Two” haar strijd met chronische pijn zal aankaarten.

“In onze documentaire, de #chronicillness #chronicpain I deal w / is #Fibromyalgia”, schreef ze op Twitter. “Ik wil helpen het bewustzijn te vergroten en mensen te verbinden die het hebben.

De chronische aandoening veroorzaakt pijn in het hele lichaam, volgens de National Institutes of Health (NIH). Mensen met de aandoening hebben “gevoelige punten” – bijvoorbeeld op hun nek, schouders, rug, heupen, armen en benen – die pijn doen wanneer ze worden aangeraakt of wanneer er druk op hen wordt uitgeoefend, zegt de NIH. Meestal beïnvloedt deze pijn de spieren, maar het kan soms gewrichten of zelfs de huid aantasten, volgens het American College of Rheumatology (ACR). [5 verrassende feiten over pijn]

(Het woord ‘fibromyalgie’ betekent letterlijk ‘spier- en weefselpijn’, afgeleid van het Latijnse woord ‘fibro’, wat vezelig weefsel betekent, en de Griekse woorden ‘myo’, wat spier betekent, en ‘algia’, wat pijn betekent, volgens de NIH).

Naast pijn ervaren mensen met fibromyalgie vaak andere symptomen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten, en problemen met denken en geheugen.

Naar schatting 5 miljoen Amerikaanse volwassenen hebben fibromyalgie, volgens de NIH. Ongeveer 80 tot 90 procent van degenen met fibromyalgie zijn vrouwen, maar mannen en kinderen kunnen ook de aandoening hebben.

De precieze oorzaken van fibromyalgie zijn nog onbekend, maar het is waarschijnlijk dat veel factoren bijdragen aan de aandoening, volgens de Mayo Clinic. Bepaalde genen kunnen bijvoorbeeld een persoon ontvankelijker maken voor fibromyalgie. Bovendien kan het ervaren van een fysiek of emotioneel traumatische gebeurtenis de aandoening veroorzaken, zegt de Mayo Clinic.

Onderzoekers denken nu dat veranderingen veroorzaakt door fibromyalgie van invloed zijn op de manier waarop de hersenen en het lichaam communiceren. Deze veranderingen kunnen een verhoogd niveau van bepaalde hersenchemicaliën met zich meebrengen die pijn signaleren, zegt de Mayo Clinic. Bovendien kunnen receptoren in de hersenen een “geheugen” van de pijn ontwikkelen, waardoor ze overmatig reageren op pijnsignalen, zegt de kliniek.

Het diagnosticeren van fibromyalgie kan een uitdaging zijn, deels omdat de twee belangrijkste symptomen – pijn en vermoeidheid – in veel aandoeningen voorkomen, volgens de NIH. Dit betekent dat artsen vaak andere mogelijke oorzaken van pijn en vermoeidheid moeten uitsluiten voordat een patiënt met fibromyalgie wordt gediagnosticeerd. Er is ook geen enkele diagnostische laboratoriumtest voor de aandoening.

Maar artsen die bekend zijn met fibromyalgie kunnen het diagnosticeren op basis van bepaalde symptomen, waaronder wijdverspreide pijn die langer dan drie maanden aanhoudt en die volgens de Mayo Clinic geen andere medische verklaring heeft.

Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar symptomen kunnen worden behandeld met medicatie en behandelingen tegen niet-medicatie, volgens de ACR. Mensen hebben vaak de beste resultaten als ze meerdere behandelingen gebruiken, zei de ACR.

Er zijn drie goedgekeurde geneesmiddelen voor de behandeling van fibromyalgiesymptomen: duloxetine, milnacipran en pregabaline. Duloxetine en milnacipran werken door de niveaus van hersenchemicaliën te veranderen die helpen pijnniveaus te beheersen, en pregabaline werkt door buitensporige activiteit van zenuwcellen te blokkeren, zei de ACR. Zelfzorg pijnstillers, waaronder paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), kunnen ook helpen bij het verlichten van pijn en stijfheid veroorzaakt door fibromyalgie.

Nondrug-behandelingen voor fibromyalgie omvatten low-impact-oefeningen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, evenals yoga en tai chi. Daarnaast kunnen op mindfulness gebaseerde therapieën helpen met fibromyalgie, volgens de ACR. Dit zijn therapieën waarin mensen leren om hun bewustzijn van het huidige moment te vergroten en hun acceptatie van moeilijke gedachten en gevoelens te vergroten.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *