Wat is het verschil tussen Lupus en fibromyalgie?

 

Lupus en fibromyalgie zijn reumatische aandoeningen die sommige symptomen gemeen hebben en die gelijktijdig door patiënten kunnen worden ervaren. Ondanks deze overlapping zijn lupus en fibromyalgie verschillende aandoeningen die elke patiënt op zijn of haar manier zal ervaren. In geval van lupus worden de weefsels, gewrichten en organen van de patiënt aangevallen door het immuunsysteem. Fibromyalgie-patiënten kunnen symptomen vertonen die lijken op die van lupus, maar zonder een ontsteking, gewrichts- of orgaanschade of veel van de andere complicaties die het gevolg zijn van lupus, waaronder een kwetsbaarheid voor andere infecties zoals verkoudheid, gordelroos en longontsteking.

Lupus en fibromyalgie zijn beide chronische aandoeningen, maar de laatste veroorzaakt geen ontsteking of beschadiging van organen en weefsels. Fibromyalgie wordt over het algemeen gekenmerkt door wijdverspreide spier-, pees- en ligamentpijn, evenals specifieke tedere punten en vermoeidheid. De pathologie van lupus is beter te begrijpen dan die van fibromyalgie, hoewel de specifieke oorzaak van de aandoening nog steeds wordt besproken door medische professionals. In tegenstelling tot fibromyalgie is lupus een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door het immuunsysteem van het lichaam, waarbij het zijn eigen gewrichten, weefsels en organen aanzet. Mensen die lijden aan lupus manifesteren meestal enkele symptomen die verschillen van die van fibromyalgie, zoals gewrichtszwelling, orgaanschade en een kenmerkende gezichtsvlinder in het gezicht, of huiduitslag. In tegenstelling tot lupus is fibromyalgie niet progressief en maakt het de patiënt niet kwetsbaar voor andere medische problemen of ziekten.

Bloed en andere tests kunnen een medisch professional helpen bepalen of een patiënt lupus heeft of niet. De antinucleaire antilichaamtest, dubbelstrengige anti-DNA-test en erythrocytensedimentatiesnelheid zijn alle bloedtests die een arts kan laten doen om lupus te diagnosticeren. Bovendien kan een arts een urinalyse of een nier- en leverbeoordeling laten uitvoeren als hij of zij vermoedt dat een persoon lupus heeft.

Er zijn geen laboratoriumtests of verbeeldingsscans die een diagnose van fibromyalgie kunnen bevestigen. Artsen die fibromyalgie vermoeden, elimineren vaak eerst soortgelijke aandoeningen en testen de 18 specifieke punten op het lichaam van de patiënt op gevoeligheid. Een patiënt voldoet aan de criteria voor fibromyalgie als hij of zij teder is op ten minste 11 van de 18 punten en al meer dan drie maanden wijdverspreide spierpijn heeft.

De behandeling voor lupus en fibromyalgie kan aanzienlijk verschillen. Lupus wordt vaak behandeld met corticosteroïden, antimalaria of immunosuppressiva. Daarentegen zijn antidepressiva, analgetica en anti-epileptica typische opties voor de behandeling van fibromyalgie. Het is belangrijk voor patiënten die een diagnose zoeken om een ​​medische professional te vinden die bekend is met zowel lupus als fibromyalgie.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *