De rol van neurogene ontsteking bij fibromyalgie Pathofysiologie

 

Neurogene ontsteking verwijst naar de ontsteking die het resultaat is van de afgifte van verschillende neuropeptiden, chemokinen en cytokinen uit de perifere uiteinden van sensorische zenuwen als reactie op weefselbeschadiging of pijnlijke stimuli. In de setting van wondgenezing helpt neurogene ontsteking de integriteit van het weefsel te behouden en weefselreparatie te vergemakkelijken.1 Neurogene ontsteking is echter ook betrokken bij de pathofysiologie van talrijke ziekten, waaronder complex regionaal pijnsyndroom, migraine en prikkelbare darm- en blaassyndromen.

Een evaluatie uit 2018 in Seminars in Immunopathology door Geoffrey Littlejohn, MD, van Monash University, Melbourne, Australië, toont bewijs dat veel van de kenmerkende symptomen van fibromyalgie het gevolg zijn van neurogene ontsteking in zowel het centrale zenuwstelsel als de periferie.2 Gemeenschappelijke klinische kenmerken van fibromyalgie die kunnen worden beïnvloed door neurogene ontsteking omvatten cutane manifestaties, plaatselijke zwelling van het zachte weefsel en vochtretentie, reticulaire huidverkleuring en livedo reticularis en verhoogde niveaus van fibronectine, dat een weefselmerker is van endotheliale activering.

Adviseur Reumatologie interviewde Dr. Littlejohn voor aanvullend klinisch perspectief op de pathofysiologie van fibromyalgie en de rol van neurogene ontsteking in het ziekteproces.

Reumatologie-adviseur: waarom is het zo moeilijk voor onderzoekers om de pathofysiologische mechanismen van fibromyalgie te bepalen?

Dr. Littlejohn: De belangrijkste klinische kenmerken van fibromyalgie waarop onderzoekers zich voor het eerst concentreerden, waren wijdverspreide pijn en abnormale gevoeligheid voor zachte druk. Er werd gedacht dat dit voornamelijk betrekking had op spieren, dus het eerste onderzoek was gericht op een perifere spieroorsprong van de gevoeligheid van pijn en zacht weefsel. Later werd duidelijk dat alle perifere weefsels, niet alleen spieren, pijndrempels bij fibromyalgie hebben verlaagd, wat aangeeft dat een centrale neurofysiologische afwijking in de pijngerelateerde neurale systemen de oorzaak is van de veranderde gevoeligheid. Dit hangt samen met de verhoogde gevoeligheid die wordt waargenomen in andere sensorische systemen bij fibromyalgie, waaronder een verhoogde gevoeligheid voor lawaai, licht, balans en verschillende chemicaliën. Naarmate de tijd verstreek, verschoof de focus dus naar het identificeren van abnormale mechanismen in de hogere centra die betrokken zijn bij pijn en andere sensorische modulatie, in het bijzonder die in het ruggenmerg en de hersenen. Dit alles kostte tijd en vereiste betere onderzoeksinstrumenten, waaronder beeldvormingstechnieken zoals functionele MRI en bemonstering van neuroactieve biologische factoren in perifere en spinale vloeistoffen.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *