Hoe te vertellen of het fibromyalgie of multiple sclerose is

 

Er is zoveel mysterie in de wereld van fibromyalgie, grotendeels omdat het iedereen anders beïnvloedt. Een andere reden voor het mysterie is te wijten aan de gelijkenis in fibrosymptomen in vergelijking met andere ziekten en syndromen. Fibromyalgie wordt soms verkeerd gediagnosticeerd als een ander probleem en vice versa. Dit komt omdat de talloze symptomen die gepaard gaan met fibro vaak voorkomen in andere ziekten, zoals multiple sclerose, ook bekend als MS. Dus hoe kun je zien of het fibromyalgie of multiple sclerose is?

Wat is MS precies?
De National MS Society definieert het als volgt: “Multiple sclerose (MS) betreft een immuungemedieerd proces waarbij een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam is gericht tegen het centrale zenuwstelsel (CZS), dat bestaat uit de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen. “Als jij of een geliefde met fibromyalgie leeft, kun je zeker enkele bekende woorden en zinnetjes van woorden herkennen, nietwaar? Met name ‘immuunsysteem’, ‘abnormale reactie’ en ‘centraal zenuwstelsel’. In feite worden de overeenkomsten in symptomen behoorlijk opvallend wanneer u een vergelijking naast elkaar bekijkt. Merk op dat de meeste, niet alle, fibromyalgiesymptomen overlappen met MS-symptomen, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of het fibromyalgie of multiple sclerose is:

Het is duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn in de symptomen tussen fibromyalgie en multiple sclerose, inclusief duidelijke neurologische verbindingen die gepaard gaan met pijn, gevoelloosheid en tintelingen. Deskundigen leggen echter uit dat fibromyalgie, in tegenstelling tot MS, niet als hersenletsel op een MRI verschijnt. Bovendien, terwijl beide aandoeningen geen bekende bron hebben, wordt MS duidelijk gecategoriseerd als een auto-immuunziekte, maar fibromyalgie niet. Dus dat is een manier om te bepalen of het fibromyalgie of multiple sclerose is.

Een belangrijk verschil in MS is dat de patiënt in feite langetermijnzenuwbeschadiging opbouwt die leidt tot fysieke en cognitieve stoornissen. Sommige typen MS zijn zelfs progressief. Primary Progressive MS (PPMS), bijvoorbeeld, “wordt gekenmerkt door een verslechtering van de neurologische functie (accumulatie van invaliditeit) vanaf het begin van de symptomen, zonder vroege terugval of remissies.” Hoewel fibromyalgie vaak ten onrechte als een artritische aandoening wordt beschouwd , het veroorzaakt in feite geen schade aan gewrichten, spieren of weefsels.

Wat is Fibromyalgie precies?
Fibromyalgie wordt voornamelijk gekenmerkt door chronische en wijdverspreide pijn. Een goede tweede is de slopende vermoeidheid. Maar zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel, zijn de symptomen vrij breed. Het probleem waar veel patiënten tegenaan lopen, is dat fibromyalgie op zoveel andere aandoeningen lijkt dat het meestal moeilijk is om een ​​diagnose vast te stellen. Sommige artsen zijn echter eerder geneigd het te herkennen dan anderen.

Hoe worden MS en fibromyalgie geëvalueerd?
Het Medical Center van de Universiteit van Maryland legt uit dat een diagnose van fibromyalgie bestaat uit een gedetailleerd spieronderzoek dat het controleren op gevoeligheid op specifieke locaties op het lichaam omvat. Beoordeling van de ernst van specifieke symptomen is een ander belangrijk onderdeel van het examen. De symptomen moeten minstens drie maanden aanwezig zijn. Ze voegen eraan toe dat er geen bloed-, urine- of laboratoriumtests zijn die een sluitende diagnose van fibromyalgie kunnen bieden. Echter, fibro-diagnose betekent ook dat geen enkele andere stoornis of aandoening de symptomen kan verklaren.

Diagnose van MS is echter heel anders omdat het verschillende neurologische symptomen veroorzaakt dan fibromyalgie. Aldus hebben examens de neiging zich te concentreren op de hersen- en zenuwfunctie, inclusief een MRI in de hersenen en soms een ruggenprik. Hoewel MS ook moeilijk te diagnosticeren kan zijn, is het vaak gemakkelijker dan fibromyalgie. Dit komt omdat de evaluatie vereist dat naar laesies of beschadigde gebieden naar het centrale zenuwstelsel wordt gezocht.

Hoe kan ik zien of het fibromyalgie of multiple sclerose is?
Het is waar dat de overeenkomsten tussen multiple sclerose en fibromyalgie opvallend zijn. Maar gezien de neurologische schade veroorzaakt door MS, is het een aandoening die iets gemakkelijker te richten is dan fibromyalgie. Patiënten met MS worden meestal behandeld door een neuroloog. Maar dat geldt ook voor veel fibro-patiënten. Als zodanig heeft een neuroloog waarschijnlijk een scherp oog bij het maken van het onderscheid tussen de twee. Alleen tests zullen het kunnen vertellen. Heb je een verkeerde diagnose gesteld? Hoe heeft het je beïnvloed? Vertel ons je verhaal, alsjeblieft!

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *