Meer vrouwen hebben fibromyalgie dan borstkanker

In 2001 was Emily Shaules een actieve, vrolijke 25-jarige advocaat die in Chicago woonde toen een toevallige tik van haar haar een plotselinge, ondraaglijke afknapper in haar nek veroorzaakte. Uit angst dat ze misschien iets had gescheurd of zichzelf een whiplash had gegeven, liep ze naar de eerste hulpafdeling, waar ze de diagnose van een spier trok, Vicodin voorgeschreven, en verzekerde haar dat haar symptomen in een week zouden overslaan.

In plaats daarvan begon de pijn door haar lichaam te stralen. Een maand later kon ze het niet langer verdragen om haar vriendje te knuffelen. “Stel je voor dat iemand je vinger afhakte”, zegt ze. “Ik voelde dat niveau van pijn, overal.”

beeld
GETTY IMAGES
Dokters getest Emily voor alles van uitpuilende schijven en hypothyreoïdie tot lupus en multiple sclerose – alles kwam negatief terug. Tegen 2003 kon ze haar hond van 12 kilo niet ophalen, ze was van haar baan ontslagen omdat ze niet aan de eisen voldeed en haar relatie was voorbij.

“Ik herinner me bidden dat een scan een hersentumor zou laten zien, want dan zou ik tenminste een concrete diagnose hebben,” zegt ze. “Als geen enkel medicijn je pijn kan aanraken, maar alle artsen zeggen dat er niets aan de hand is, begin je te denken dat je gek bent.”

Emily stelde zich geen dingen voor. Uiteindelijk kreeg ze een antwoord: fibromyalgie, een chronische aandoening met symptomen zoals wijdverspreide pijn en gevoeligheid, verstoorde slaap en geheugen- en cognitieve problemen (ook wel ‘fibro-mist’ genoemd).

Zes miljoen tot 10 miljoen Amerikanen lijden aan fibromyalgie, en de meerderheid is vrouw. Maar er is een enorme verwarring over wat fibromyalgie echt is en er bestaan ​​geen betrouwbare diagnostische tests of genezingen. Als gevolg hiervan horen vrouwen hun arts vaak iets zeggen in de trant van wat Emily hoorde: “Je zult gewoon moeten wennen aan de pijn.”

Hoe het allemaal begint
Veel deskundigen geloven dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door een fysiek of emotioneel trauma – een auto-ongeluk, een scheiding, een aanranding – die het lichaam in vecht-of-vluchtmodus stuurt. Maar zelfs iets eenvoudigs als Emily’s draaiing van haar hoofd kan het voortbrengen.

“Normaal gesproken schakelt het sympathische zenuwstelsel in om het lichaam voor te bereiden op een stressvolle situatie, de spieren en het bindweefsel strakker te maken om hun kracht te vergroten en dan te stoppen wanneer de dreiging weg is”, zegt Ginevra Liptan, auteur van The Fibro Manual: Een volledige gids voor de behandeling van fibromyalgie voor u en uw arts. Maar met fibromyalgie komen de hersenen vast te zitten en de stressreactie stopt nooit, zoals een rookalarm dat klinkt zonder vuur.

Experts geloven dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door een trauma dat het lichaam in vecht-of-vlucht-modus stuurt.

In de loop van de tijd kan een chronisch geactiveerd sympathisch zenuwstelsel chaos in het hele lichaam veroorzaken, waardoor de spieren gespannen blijven (wat leidt tot pijn en gevoeligheid), waardoor diepe slaap wordt voorkomen en uiteindelijk zenuwen die pijn voelen, worden aangezet hun signalen op te krikken.

Een moeilijke diagnose
Met goed-erkende voorwaarden zoals kanker en diabetes, hebben de artsen hulpmiddelen zoals biopsieën en de tests van de bloedglucose helpen een concrete diagnose maken. Met fibromyalgie gebruiken veel artsen nog steeds criteria die hun oorsprong vonden in 1990, wat betekent dat ze op 18 plekken moeten drukken (inclusief specifieke punten op de nek, ellebogen, rug en knieën).

beeld
GETTY IMAGES
“Als de patiënt op elf van de achttien plaatsen teder is en andere oorzaken zijn uitgesloten, diagnosticeer je ze met fibromyalgie”, zegt Dr. Liptan. In 2010 stopte het American College of Rheumatology met het aanbesteden van het tender-spot examen vanwege zijn subjectieve aard (een patiënt kan zich op 13 plaatsen op de ene dag en de andere dag 10) pijn voelen en voegde “vermoeidheid” en “hersenspits” toe aan de criteria – samen met allover pijn van drie tot zes maanden die niet kan worden verklaard door een andere diagnose.

In de praktijk compliceert fibromyalgie vaak samen met andere aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom en migraine. (Dokters die zich op deze aandoeningen concentreren missen misschien fibromyalgie.)

Als een diagnose eenmaal is gesteld – studies tonen aan dat het proces meestal tussen de twee en tien jaar duurt – patiënten moeten nog steeds strijden tegen het feit dat “sommige mensen ten onrechte geloven dat fibromyalgie een psychologische aandoening is en dat het ‘helemaal in je hoofd’ is”, zegt Tarvez Tucker, MD, hoogleraar neurologie aan de Oregon Health and Sciences University in Portland.

Waarom vrouwen?
Hoewel de rol van oestrogeen in pijnsyndromen complex is, kunnen hogere niveaus van oestrogeen tijdens de zwangerschap bescherming bieden tegen pijn bij de bevalling. Wanneer daarentegen de oestrogeenspiegels laag zijn, zoals aan het begin van de menstruatiecyclus of in de menopauze, ervaren veel vrouwen meer gevoeligheid voor pijn.

Het is niet verrassend dat fibromyalgie vaak opduikt in vrouwen tussen de 40 en 55 jaar. En patiënten die nog steeds in hun vruchtbare jaren zitten, zeggen vaak dat hun pijn verergert vlak voor en tijdens hun menstruatie, wanneer oestrogeenneveldozen. Er is ook een genetische component: fibromyalgie loopt meestal in gezinnen.

Op zoek naar hulp
Een handjevol medicijnen trachten pijnsignalen in de hersenen te doven, maar ze lijken geen imphersensmist. Antidepressiva kunnen helpen, omdat de pijn- en gemoedstoestanden van de hersenen elkaar overlappen, dus het behandelen van de laatste, zelfs bij depressieve patiënten, kan soms de pijn verbeteren. imageGETTY IMAGES Voor Servanne Edlund, 40, een moeder van twee uit Silver Lake, Minnesota, zorgde een combinatie van een zenuwblokkerend middel en een antidepressivum voor het opheffen van de pijn die vijf jaar geleden tot haar diagnose leidde. “Ik voelde me bijna meteen beter – meer energie, verbeterde slaap en minder pijn”, zegt ze. “Ik begon elke ochtend maar liefst drie kilometer te lopen, vóór medicatie kon ik de trap niet verlaten.” Bepaalde veranderingen in levensstijl houden ook belofte in. Voor Emily, nu 41 en woonachtig in Asheville, North Carolina, ontstond verlichting door een combinatie van dieet- en lichaamscontour-ontspanningstechnieken. Ze volgt een ontstekingsremmend dieet gevuld met fruit, groenten en vis, mediteert 10 tot 15 minuten per dag en slaapt acht uur per nacht. “De pijn is enorm verminderd, plus de meditatie helpt mijn lont te verlengen, dus ik raak niet boos van kleine dingen die me stoorden als ik pijn had,” zegt ze. “Ik heb geleerd dat gezondheid en geluk mogelijk zijn na fibromyalgie.” DE PIJN VERMINDEREN: Probeer deze strategieën om ermee om te gaan. Ga aan de slag. Een recent onderzoek van Annals of Rheumatic Diseases van bijna 400 studies wees uit dat mensen met fibromyalgie minder pijn ervaren bij mensen met meer fibromyalgie dan medicijnen of andere behandelingen. Zacht cardio-achtig lopen verlicht pijn, verbetert de slaap, vermindert vermoeidheid en helpt u kilo’s kwijt te raken; gewichtdragende activiteit versterkt spieren; en strekken vergroot bewegingsbereik. Zoek een release. Fibromyalgie kan pijnlijke knopen in spieren en fascia veroorzaken (het bindweefsel rond de spieren). Myofascial release is een techniek waarbij een beoefenaar langzaam je fascia rekt, vergelijkbaar met het strekken van een stukje taffy. Dit kan de genezing versnellen en de ontsteking verminderen. Om een ​​provider te vinden, ga naar mfrtherapists.com.Cut bepaalde voedingsmiddelen. Zuivel en gluten kunnen voor sommige mensen zeer ontstekingsgevoelig zijn (eieren, maïs en soja kunnen ook). Schakel ze uit gedurende drie tot zes maanden om te zien of er enige verbetering is en om u te helpen detecteren wat een trigger kan zijn. Gewoon ademen. Lichte vormen van yoga helpen je spieren ontspannen. Als u fibromyalgie heeft, vermijd dan variaties die ‘kracht’ of ‘heet’ in de naam hebben – deze typen kunnen de symptomen zelfs verergeren.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *